Χωρίς τηλεοπτικό κανάλι ο Καλογρίτσας

Χωρίς τηλεοπτικό κανάλι ο Καλογρίτσας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την αδυναμία του κ. Καλογρίτσα να καταβάλει τα χρήματα της πρώτης δόσης και την αποχώρησή του. Η DMI, με βάση τους κανόνες του διαγωνισμού, καλείται εντός των επόμενων τριών εβδομάδων να εξασφαλίσει περί τα 20,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να της εκχωρηθεί η τέταρτη κατά σειρά τηλεοπτική άδεια που βρίσκεται από χθες σε εκκρεμότητα. Μέχρι χθες, τελευταία ημέρα αποπληρωμής της α΄ δόσης των εκπλειστηριασμάτων της δημοπρασίας των αδειών, είχαν συμμορφωθεί ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η εταιρεία Αlter Ego και ο Αntenna TV. Οι δύο πρώτοι υπερθεματιστές πλήρωσαν την περασμένη Παρασκευή ενώ η διοίκηση του Αntenna TV κατέβαλε χθες 25,3 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, παρά την, κατά πληροφορίες, «επιθυμία» της να διατεθεί μια άδεια στην εταιρεία Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας, τελικά δεν τα κατάφερε. Η εταιρεία δεν κατέβαλε χθες το αναλογούν ποσό των 17,6 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού, αιτήθηκε από τη ΓΓΕΕ περιθώριο 48 ωρών, αλλά το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. Ετσι, λίγες ώρες αργότερα η ΓΓΕΕ κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία Καλογρίτσα από τους οριστικούς υπερθεματιστές των αδειών και ανακήρυξε προσωρινό υπερθεματιστή την DMI. Η τελευταία, με βάση το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει εντός των επόμενων πέντε ημερών να ελεγχθεί για την οικονομική της επιφάνεια και το «πόθεν έσχες». Εφόσον περάσει τον έλεγχο, πρέπει να καταβάλει περίπου 20 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων 15 ημερών.

Η DMI είναι θυγατρική εταιρεία της κυπριακής εταιρείας Dimera Ltd. Στην τελευταία, μέτοχοι κατά 100% είναι οι υιοί του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, Γιώργος και Νίκος Σαββίδης. Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερον ότι τον έλεγχο της εταιρείας έχει ο πατέρας. Μάλιστα χθες δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 ότι είναι έτοιμος να διαθέσει τα 20 εκατ. ευρώ, εφόσον αυτό του επιτραπεί, ακόμη και εντός των επόμενων δύο ή τριών ημερών. Επίσης δήλωσε αποφασισμένος να συζητήσει με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και τον κ. Δημ. Κοντομηνά, προκειμένου να συνεργαστούν με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα κανάλια τους.

Πάντως και η προσφορά της DMI πάσχει. O ίδιος ο επιχειρηματίας, αμέσως μετά τη δημοπρασία, δήλωσε ότι «ανέβαζε το τίμημα» και στη συνέχεια αποχωρούσε. Για τον λόγο αυτό, πολλοί προσέφυγαν κατά της διαδικασίας του διαγωνισμού, ζητώντας να κηρυχθεί άκυρος. Παράγοντες κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι, με βάση τους όρους του διαγωνισμού, και η συγκεκριμένη προσφορά της DIM πρέπει να απορριφθεί.

Συγκεκριμένα, ο όρος 7.4.6 της προκήρυξης του διαγωνισμού αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση στο Στάδιο 2 δεν επιτρέπεται η υποβολή κλειστής προσφοράς χαμηλότερης ή ισόποσης από αυτή που έχει υποβληθεί από τον ίδιο συμμετέχοντα στον προηγούμενο γύρο». Ο Ιβάν Σαββίδης, με βάση όσα δήλωσε ο ίδιος πολλές φορές, δεν υπέβαλε προσφορά στο στάδιο 2. Επίσης στον όρο 7.1.3.8. αναφέρεται ότι «οι συμμετέχοντες στο Στάδιο 2 υποβάλλουν σφραγισμένη προσφορά εντός χρονικού ορίου που θα οριστεί από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, η οποία πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την υψηλότερη τιμή γύρου που έγινε αποδεκτή στο Στάδιο 1 και να έχει μορφή ακέραιου πολλαπλάσιου των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ χωρίς ανώτατο όριο». Ο επιχειρηματίας πολλές φορές δεν τήρησε και τον προαναφερόμενο όρο. Η σουρεαλιστική ωστόσο δημοπρασία προβλέπει και το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή «σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχων δεν υποβάλει έγκυρη σφραγισμένη προσφορά, θεωρείται “ενεργός” και τεκμαίρεται ότι η προσφορά του είναι ισόποση με την υψηλότερη τιμή γύρου του Σταδίου 1 που έγινε αποδεκτή από τους συμμετέχοντες του Σταδίου 2» (όρος 7.1.3.9).

Ο κ. Ετινγκερ

Ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι υπόθεση των κρατών-μελών και όχι της Κομισιόν. Αυτό που είναι υπόθεση της Κομισιόν, ωστόσο, όπως σημείωσε ο επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Ετινγκερ, είναι η διαδικασία χορήγησης των αδειών. Οπως τόνισε μιλώντας στην ετήσια συνάντηση του γερμανικού Τύπου, η Κομισιόν παρεμβαίνει όταν η διαδικασία «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του Τύπου». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι αυτό το διάστημα δέχεται προειδοποιήσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να «καθυποτάξει» τον Τύπο και τους καναλάρχες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή