Από το περιβάλλον του Ν. Μαζιώτη οι καταληψίες

Από το περιβάλλον του Ν. Μαζιώτη οι καταληψίες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο «βετεράνοι» αναρχικοί από το περιβάλλον του Νίκου Μαζιώτη συγκαταλέγονται μεταξύ των συλληφθέντων για την κατάληψη –χθες το πρωί– στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στο Κολωνάκι.

Πρόκειται για τον Γ.Α. 54 ετών και την Α.Χ. 50 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται, όπως και οι υπόλοιποι 20 συλληφθέντες, για διατάραξη οικιακής ειρήνης και απείθεια επειδή αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε χθες στις 7 το πρωί στο κτίριο της οδού Μασσαλίας και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα με την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία της Ενωσης και την προσαγωγή στη ΓΑΔΑ των καταληψιών. Σε ανακοίνωση που ανάρτησαν στο Athens Indymedia οι αντιεξουσιαστές υπέγραψαν ως «Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατουμένους» και διευκρίνισαν ότι η κατάληψη έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στους κρατούμενους στις φυλακές των ΗΠΑ.

Μάρτυρας υπεράσπισης

Ο 54χρονος υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης του Μαζιώτη στη δίκη για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα», ενώ στη διάρκεια των ερευνών για τη δράση της οργάνωσης το 2010 είχε προκύψει ότι ήταν ιδιοκτήτης του γκρι Huyndai που χρησιμοποιούσαν ο Νίκος Μαζιώτης και η καταζητούμενη σήμερα σύντροφός του Πόλα Ρούπα.

Την άνοιξη, με αφορμή δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο που τον συνέδεαν με το σχέδιο απόδρασης του Μαζιώτη με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Φωτογραφίζομαι πότε ως ασύλληπτο μέλος του “Επαναστατικού Αγώνα”, πότε ως αρωγός των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα. Οι διαρροές συνοδεύονται από παρακολουθήσεις από μέλη της αντιτρομοκρατικής άλλοτε με εμφανή παρουσία και άλλοτε με διακριτική». Το κείμενο έκλεινε με τη φράση, «είναι τιμή μου που υπήρξα μάρτυρας υπεράσπισης των μελών του “Επαναστατικού Αγώνα”, της οργάνωσης του Λάμπρου Φούντα».

Στο περιβάλλον Μαζιώτη τοποθετείται και η 50χρονη συλληφθείσα, η οποία στο παρελθόν, τουλάχιστον, φέρεται να διατηρούσε διασυνδέσεις με το αναρχικό κίνημα στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, την 21η Σεπτεμβρίου ήταν εκείνη που πήρε συνέντευξη από τον Νίκο Μαζιώτη για λογαριασμό του ραδιοφωνικού – διαδικτυακού σταθμού «Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Εκφρασης».

Κατά μια εκδοχή μάλιστα, η ραδιοφωνική επανεμφάνιση του Νίκου Μαζιώτη δεν είναι ανεξάρτητη με τη χθεσινή ακτιβιστική ενέργεια των «συντρόφων» του. Στη συνέντευξή του εξάλλου, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» άσκησε κριτική στην αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» (δίχως πάντως να την κατονομάζει) που μονοπωλεί τις «δυναμικές» δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου κάνοντας λόγο για «πολιτικού τύπου εκκαθάριση στα Εξάρχεια».

Οι «παρεμβάσεις»

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τις «παρεμβάσεις» αναρχικών κατά των εμπόρων ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων, ο Μαζιώτης είπε ότι «είναι λάθος να συνδεθούν με την προσπάθεια κάποιων να ηγεμονεύσουν στον χώρο των Εξαρχείων» και προσέθεσε ότι «κάποιοι θεωρούν τα Εξάρχεια δικό τους μαγαζί».

Είπε ακόμα ότι «ενώ το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό, ένα κομμάτι του χώρου θεώρησε ότι πρέπει να καθαρίσει την πλατεία μόνο όταν διαταράχθηκε η ισορροπία και χτυπήθηκαν συγκεκριμένοι άνθρωποι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή