Δύο «ΠΑΣΕΓΕΣ» μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Δύο «ΠΑΣΕΓΕΣ» μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκε και επισήμως η διάσπαση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος με τη συγκρότηση δύο φορέων, καθένας εκ των οποίων τονίζει ότι εκπροσωπεί το «νέο», επιδιώκοντας να κερδίσει περισσότερα μέλη. Εδώ και αρκετούς μήνες συνεταιριστές και φορείς του αγροτικού κόσμου βρίσκονταν στη διαδικασία συγκρότησης Ομοσπονδίας μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά προβληματική κυρίως λόγω των ηγετικών φιλοδοξιών που οδήγησαν σε πολλές συγκρούσεις.

Στο τέλος Αυγούστου συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας» (ΣΑΣΟΕΕ) ως ενιαίος φορέας, όμως λίγες ημέρες αργότερα εμφανίστηκαν και πάλι αποσχίσεις στελεχών.

Χθες τελικά πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση οργάνωσης με την επωνυμία «Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ», η οποία προχώρησε και στην έγκριση καταστατικού. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα, ήταν σαφείς οι αιχμές προς τον Σύνδεσμο και τα ιδιωτικά συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή είχε κατατεθεί στο Πρωτοδικείο το καταστατικό του ΣΑΣΟΕΕ που θα έχει την πρώτη του συνέλευση μεθαύριο Πέμπτη με τη συμμετοχή 73 συνεταιρισμών από όλη τη χώρα.

Πάντως, αρκετοί συνεταιριστές και από τις δύο πλευρές εκφράζουν ακόμα και σήμερα την «αισιοδοξία» τους ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα τα βρουν «για το καλό του αγροτικού κόσμου», εφόσον οι διαφορές δεν είναι στην πραγματικότητα αξεπέραστες. Οι δύο φορείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους μέσω κυρίως εισφορών των μελών τους, εφόσον πλέον δεν υπάρχει κάποιου είδους κρατική χρηματοδότηση.

Η «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ» όπως φαίνεται και από την ονομασία της επιχειρεί να αποτελέσει τη «συνέχεια» της τριτοβάθμιας Συνομοσπονδίας, απαλλαγμένη όπως τονίζεται από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Καλαβρύτων Παύλο Σατολιά να πρωτοστατεί στη σύστασή της, με την υποστήριξη των συνεταιριστών Γιώργο Ανέστη, Θωμά Κουτσουπιά και Νίκο Προκοβάκη μεταξύ άλλων, οι οποίοι είχαν ασκήσει διοίκηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Σύμφωνα με το καταστατικό που εγκρίθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση, στη «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ» μπορούν να συμμετέχουν μόνο συνεταιρισμοί.

Αντίθετα, ο ΣΑΣΟΕΕ πρόεδρος του οποίου, στην προσωρινή διοικούσα Επιτροπή που έχει συσταθεί, είναι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, επιτρέπει και τη συμμετοχή εταιρειών στον φορέα. Οι εκπρόσωποι του ΣΑΣΟΕΕ με ανοιχτή επιστολή προς τους Συνεταιριστές παλαιούς και νέους τους ζητούν να συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα, «στη δημιουργία ενός ενιαίου και δυναμικού φορέα εκπροσώπησης όλων των υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων της χώρας».

Στον νέο φορέα που συστήθηκε στα τέλη Αυγούστου, συμμετέχουν επίσης παλιοί συνεταιριστές μεταξύ των οποίων οι Χρήστος Μπαρλιάς, Νικήτας Πρίντζος, Νίκος Κουτλιάμπας και Παναγιώτης Πεβερέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή