Μεταμορφώσεις αντικειμένων από εκείνους που… πιάνουν τα χέρια τους

Μεταμορφώσεις αντικειμένων από εκείνους που… πιάνουν τα χέρια τους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρέχουν τα ποδήλατα πάνω στις ράγες των τρένων; Μπορεί η κάμερα του παππού να γίνει φωτιστικό; Μπορούμε να κάνουμε υδροπονική καλλιέργεια στο σαλόνι μας; Γίνονται τα Lego κινούμενα ρομπότ και φτιάχνουν τα φύκια θήκες για κινητό;

Η απάντηση στα παραπάνω είναι φυσικά «ναι» και θα το διαπιστώσουν όσοι βρεθούν αυτό το Σάββατο και την Κυριακή, 1-2 Οκτωβρίου, στο 1ο Athens Mini Maker Faire που πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, μια γιορτή για όσους… πιάνουν τα χέρια τους. Το Maker Faire γεννήθηκε στο Bay Area της Νέας Υόρκης πριν από δέκα χρόνια και σήμερα διοργανώνεται σε 120 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τη «μίνι» έκδοσή του έφεραν στην Ελλάδα οι Σταύρος Μεσσήνης, ιδρυτής του The Cube Athens, και Κώστας Φονταλής, διοργανωτής της Χειροτέχνικα.

«Το κίνημα του making, του φτιάχνω κάτι με τα χέρια μου, έχει έρθει και στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο κ. Μεσσήνης. «Μετά μία γενιά που έμεινε λίγο πίσω, η τάση του crafting, του DIY, έχει επανέλθει δυναμικά.

Σήμερα άλλωστε ο καθένας μπορεί με χαμηλό κόστος παραγωγής να φτιάξει απίθανα πράγματα, μέχρι να βγάλει ένα τεχνολογικό προϊόν στην αγορά. Τα εργαλεία είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ με τις νέες μορφές χρηματοδότησης, όπως το crowdfunding, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες».

Στην έκθεση συμμετέχουν 85 makers, οι 75 από τους οποίους είναι ερασιτέχνες «εφευρέτες» από διάφορους τομείς, τη χειροτεχνία, τη μηχανική, το φαγητό, την καινοτομία. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν περί τις 30 ομιλίες και workshops, που αφορούν από το 3D printing και τον προγραμματισμό του κώδικα Arduino μέχρι τις κατασκευές με καλαμάκια, την τέχνη του μακραμέ και τις μεταξοτυπίες σε μπλουζάκια. Από το πρόγραμμα των ομιλιών, ξεχωρίζει η παρέμβαση του John Dimatos, στελέχους του Kickstarter, και του tech guru από την Αυστραλία Peter Dalmaris.

Η έκθεση απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, οι κατασκευές συναρπάζουν τους πάντες. Ο επισκέπτης θα δει μεταξύ άλλων ακριβές αντίγραφο του ρομπότ R2D2 από τα «Star Wars», θα παίξει διαδραστικά παιχνίδια ρομποτικής, θα δει έπιπλα φτιαγμένα από ίνες αγριαγκινάρας και βιολογική ρητίνη, χειροποίητα αντικείμενα με την τεχνική του origami κ.ά.

Μεγάλο ενδιαφέρον –και πολλή πλάκα– αναμένεται να έχει και το 2ο Hebocon Athens που διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης, όπου μικρά αυτοσχέδια ρομποτάκια που έχουν κατασκευάσει οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε αγώνα επιβίωσης. Οι μονομαχίες του τουρνουά είναι ανοιχτές για παρακολούθηση από το κοινό και σε αυτές… δεν κερδίζει ο καλύτερος. «Οπως είναι και το motto μας “έλα να δεις, να μάθεις, να φτιάξεις”», λέει ο κ. Μεσσήνης.

Τα εισιτήρια, με τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις εκδηλώσεις, κοστίζουν από 4 έως 8 ευρώ (η είσοδος για παιδιά έως τριών ετών είναι δωρεάν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή