ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκρούσεις μεταξύ ξενοδοχοϋπαλλήλων και ΜΑΤ στο υπουργείο Εργασίας

ypourgeio_ergasias

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στο εφάπαξ τους. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η ένταση ξεκίνησε όταν κατάφεραν να εισβάλουν στη στοά που οδηγεί στην κεντρική είσοδο του υπουργείου με αποτέλεσμα να έρθουν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Συμπλοκές σώμα με σώμα ακολούθησαν με τα ΜΑΤ να επιχειρούν να απωθήσουν ανεπιτυχώς με τις ασπίδες τους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν και ξήλωσαν από την κεντρική είσοδο κάποια από τα γράμματα της πινακίδας που γράφει «Υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης» με τις συμπλοκές να συνεχίζουν χωρίς οι αστυνομικές να προβαίνουν σε χρήση χημικών.

Αυτή τη στιγμή με τα ρολά του υπουργείου κατεβασμένα και τις αστυνομικές δυνάμεις παρατεταγμένες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν συναντηθούν με τους υπουργούς Γιώργο Κατρούγκαλο ή τον Τάσο Πετρόπουλο αρνούμενοι να συναντήσουν τον ΓΓ του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη ο οποίος τους ενημέρωσε ότι θα τους δεχτεί.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν σήμερα με αφορμή τις επανειλλημένες περικοπές στο εφάπαξ τους. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Παπαγεωργίου από τη στιγμή που θα βγαίνουν στη σύνταξη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα εισπράττουν το εφάπαξ μειωμένο κατά 20% έπειτα και από την προηγούμενη μείωση που επήλθε με το κούρεμα 29,7% από το 2012.

Αυτή η μείωση επέρχεται, όπως υποστηρίζουν, έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Εργασίας του Τάσου Πετρόπουλου ο οποίος «ήρε τη διαφωνία της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠΙΤ με την Κυβερνητική Επίτροπο και επέβαλε τη νέα περικοπή στις εφάπαξ παροχές του Ιδιωτικού Τομέα».

Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι καθυστερήσεις στην απονομή του εφάπαξ τους φτάνουν μέχρι και τους 9 μήνες ενώ διαμαρτύρονται και για το επίδομα ασθενείας που πρέπει να εισπράττουν μέσα σε 15 ημέρες και η καταβολή του καθυστερεί, όπως λένε, μέχρι 9 μήνες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)