Ανάχωμα στις αντιδράσεις των γονέων η στάση των εκπαιδευτικών

Ανάχωμα στις αντιδράσεις των γονέων η στάση των εκπαιδευτικών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικοί στην προοπτική φοίτησης προσφυγόπουλων στις αίθουσες των δημοτικών σχολείων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας εμφανίζονται οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων. «Η απόφασή μας αυτή πάρθηκε καθαρά και μόνο για λόγους υγιεινής, καθώς κανείς από τους αρμοδίους δεν μπορεί να μας πείσει ότι θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες για τη διασφάλιση των παιδιών μας, ιδίως όταν υπάρχουν και άλλες εφικτές λύσεις (ήδη ελεύθερες σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή μας που θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενήσουν τα προσφυγόπουλα)», αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους, την οποία κοινοποίησαν στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τον διευθυντή Εκπαίδευσης Ημαθίας, τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας, τη Σχολική Επιτροπή Αλεξάνδρειας και τους βουλευτές του νομού Ημαθίας.

Η αντίδραση αφορά περίπου 60 προσφυγόπουλα από γειτονικό κέντρο προσφύγων που πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα ένταξης σε κτίρια σχολείων, από τις 2 μ.μ. έως 6 μ.μ. και μετά την ολοκλήρωση του πρωινού σχολικού προγράμματος. Η συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και του 5ου Δημοτικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να αρνηθεί τη φιλοξενία προσφυγόπουλων στα συγκεκριμένα σχολικά κτίρια. Κεντρικό πρόβλημα που τέθηκε είναι το ζήτημα της υγιεινής και κυρίως εάν τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα, χωρίς να λείπουν και τοποθετήσεις για «βρώμικους» πρόσφυγες, παιδιά που δεν είναι «τακτοποιημένα» κ.λπ.

Από την πλευρά της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ξεκαθαρίζεται πως «την εκπαιδευτική πολιτική την καθορίζει το υπουργείο». «Δεν κατανοούμε αυτές τις αντιδράσεις, από τη στιγμή που έχουν διευκρινιστεί τα ζητήματα της υγιεινής και όταν έχουν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσεις ότι τα παιδιά πρόσφυγες που θα πάνε στα σχολεία θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν το κίτρινο βιβλιάριο», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης.

«Η περιοχή μας έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες από την αρχή και είναι καθαρό πως πιστεύουμε ότι τα προσφυγόπουλα πρέπει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα καινούργιο εγχείρημα, που είναι φυσικό να θορυβήσει ορισμένους γονείς. Δεν εκφράζει ούτε ρατσισμό ούτε ξενοφοβία. Εργαζόμαστε ως δήμος για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει: δηλαδή πως τα παιδιά θα είναι εμβολιασμένα και πως θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια για την καθαριότητα και τη θέρμανση τις απογευματινές ώρες», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης.

«Προτείναμε τον σχηματισμό τριών τμημάτων προσφυγόπουλων, τα οποία θα φιλοξενηθούν σε διαφορετικά σχολεία, για να μην υπάρξει γκετοποίηση», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

«Τα προσφυγόπουλα είναι καλοδεχούμενα, οι όποιες αντιδράσεις οφείλονται κυρίως σε έλλειμμα ενημέρωσης. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα παιδιά πρέπει να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα στα σχολεία», τονίζει στην «Κ» ο Παύλος Τουτουζίδης, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δασκάλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή