«Ανέβηκε στο καπό του περιπολικού»

«Ανέβηκε στο καπό του περιπολικού»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αργότερο σε δέκα μέρες θα ολοκληρωθεί η απέλαση στη Γαλλία του 49χρονου Π.Μ., που συνελήφθη με περιπετειώδη τρόπο την Κυριακή στην Ασπροβάλτα, ως ύποπτος για διασυνδέσεις με ισλαμιστές τρομοκράτες. Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα του κοινοποιηθεί η απόφαση απέλασής του, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση, το αργότερο, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Την ευθύνη συντονισμού της διαδικασίας έχει η υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ενώ στην επιχείρηση απέλασης θα μετάσχουν και Γάλλοι αστυνομικοί. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο 49χρονος θα παραμείνει κρατούμενος σε τμήμα Παράνομης Μετανάστευσης της Βόρειας Ελλάδας, ενώ εκκρεμεί η απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας (DGSI) σχετικά με το «προφίλ» και το παρελθόν του.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση, ο ύποπτος το διάστημα 2009 – 2011 κατηγορήθηκε δύο φορές για παραβάσεις του νόμου περί όπλων (σε βαθμό πλημμελήματος), καθώς και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ έχει καταχωριστεί στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II) ως ύποπτος για διασυνδέσεις με ισλαμιστές τρομοκράτες. Μάλιστα, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και την «ενεργοποίηση» του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, του επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη Γαλλία, που ωστόσο εξέπνευσε προ μηνών.

Την περίοδο πριν από τη σύλληψή του και για διάστημα περίπου δύο μηνών ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από τον έλεγχο του διαβατηρίου του προέκυψε ότι είχε πραγματοποιήσει ταξίδια σε Υεμένη, Ιράκ και αλλού. Ο ύποπτος φέρεται να μπήκε στη χώρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μέσω του μεθοριακού σταθμού Κήπων. Κρατήθηκε από τους αστυνομικούς στον Εβρο έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησής του (υπήρξε επικοινωνία με το Γαλλικό προξενείο της Θεσσαλονίκης) και στη συνέχεια αφέθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του, επιτηρούμενος, ωστόσο, από κλιμάκιο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής.

Ενώ εκινείτο με κατεύθυνση προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας παρεξέκλινε με το αυτοκίνητό του, ένα τζιπ Land Rover, από τον άξονα της Εγνατίας και κατευθύνθηκε σε φθηνό ξενοδοχείο στα Νέα Κερδύλια Σερρών. Κατά πληροφορίες, ενόσω βρισκόταν εκεί, αστυνομικοί τον προσέγγισαν «συστήνοντάς» του να συνεχίσει άμεσα το δρομολόγιο «εξόδου» του από τη χώρα. Ενώ εκινείτο στην Παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Ασπροβάλτας κατάλαβε ότι τελούσε υπό παρακολούθηση. Ελάττωσε ταχύτητα και πραγματοποιώντας έναν ελιγμό εγκλώβισε σε μια μικρή πάροδο το αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. με πλήρωμα ένα ζευγάρι αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας αστυνομικός, ο 49χρονος ανέβηκε στο καπό του περιπολικού και στη συνέχεια άρχισε να σπρώχνει την πόρτα της συνοδηγού. Μόνο όταν ο οδηγός τράβηξε όπλο και τον απείλησε φέρεται να «υποχώρησε» φωνάζοντας στα αραβικά «Ο θεός είναι μεγάλος». Ο ίδιος δεν αρνήθηκε τα γεγονότα, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι πέρασε τους αστυνομικούς για κακοποιούς. Από την πλευρά τους, οι μυστικοί αστυνομικοί κατέθεσαν ότι έκαναν γνωστή την ιδιότητά τους φωνάζοντας «Police» στη διάρκεια του επεισοδίου. Ο 49χρονος καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για φθορά δημόσιας περιουσίας, απόπειρα σωματικών βλαβών και απείθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή