Εντονη αντίδραση γιατρών του ΠΕΔΥ στο κλείσιμο ιατρείων

Εντονη αντίδραση γιατρών του ΠΕΔΥ στο κλείσιμο ιατρείων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέσεις μάχης λαμβάνουν ξανά οι γιατροί των μονάδων του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) που βλέπουν για δεύτερη φορά μία κυβέρνηση να επιχειρεί να τους επιβάλει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση υπό την «απειλή» της απόλυσης. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι καλούνται ενυπογράφως να παραιτηθούν από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση, κάτι που όπως λένε είναι αντισυνταγματικό.

Ειδικότερα, οι γιατροί αντιδρούν σε άρθρο που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία του υπουργείου Υγείας (βρίσκεται ακόμα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή) και το οποίο αφορά στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών ΠΕΔΥ. Για δεύτερη φορά μετά τον νόμο Γεωργιάδη για τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, οι γιατροί καλούνται να κλείσουν το ιατρείο τους καθώς οι θέσεις που τους «προσφέρονται» παραμένουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το υπουργείο Υγείας θέτει όριο έως το τέλος του 2017 στους γιατρούς των μονάδων που διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία δυνάμει δικαστικών αποφάσεων να τα κλείσουν. Οπως επισήμανε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των γιατρών ΠΕΔΥ Θανάσης Αποστολόπουλος, αυτό θα είναι και η χαριστική βολή για τις μονάδες του ΠΕΔΥ. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις μονάδες 2.300 γιατροί εκ των οποίων περίπου 1.000 διατηρούν με δικαστικές αποφάσεις τα ιδιωτικά ιατρεία τους, και ενδέχεται να αποχωρήσουν από το ΠΕΔΥ εάν τους ζητηθεί να τα κλείσουν. Οπως άλλωστε συνέβη το 2014 όταν αποχώρησαν 2.700 πρώην γιατροί ΕΟΠΥΥ. Οπως τονίστηκε και στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Συλλόγου Γιατρών ΠΕΔΥ Αττικής, τα πολυϊατρεία σήμερα υπολειτουργούν και υπάρχει ανάγκη άμεσης στελέχωσής τους από ειδικευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Οι γιατροί εστιάζουν ιδιαίτερα και στη διάταξη του προς ψήφιση νομοσχεδίου που τους υποχρεώνει να παραιτηθούν ενυπογράφως από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση σε ό,τι αφορά το εργασιακό τους καθεστώς. Τη στιγμή που τα δικαστήρια σε μεγάλο ποσοστό δικαιώνουν τους γιατρούς που απολύθηκαν όταν δεν θέλησαν να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, το υπουργείο Υγείας τους ζητεί να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους που προκύπτουν από κερδισμένες δικαστικές αποφάσεις. Οπως τονίζουν, «μας ζητούν ενυπογράφως να απεμπολήσουμε το δικαίωμα της έννομης προστασίας».

Σημειώνουν δε ότι την ίδια στιγμή που καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις, δεν γνωρίζουν τις μελλοντικές συνθήκες εργασίας τους καθώς δεν έχει καν ψηφιστεί ο νόμος για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για σοβαρό πολιτικό ζήτημα, προειδοποιώντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή με πολιτικές επιπτώσεις και διαμηνύουν ότι «με κάθε μέσο, κινηματικό και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η όποια κυβέρνηση, τωρινή ή μελλοντική, θα μας βρίσκει μπροστά της εάν ψηφιστεί το άρθρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή