Oktoberfest, γιορτή της μπίρας στη Θεσσαλονίκη

Oktoberfest, γιορτή της μπίρας στη Θεσσαλονίκη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Θέση σημαντικού γεγονότος στο κοινωνικοπολιτιστικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης διεκδικεί με αξιώσεις το Οktoberfest, η γιορτή της μπίρας κατά τα πρότυπα εκείνης του Μονάχου, που διοργανώνει τα τελευταία 13 χρόνια τέτοια εποχή ο Σύλλογος Φίλων της Γερμανικής Σχολής και προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών. Για φέτος οι οργανωτές φιλοδοξούν ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 10.000 και υπόσχονται μια ξεχωριστή ημέρα, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, με άφθονη καλή μπίρα, παραδοσιακές γερμανικές λιχουδιές, βαυαρέζικη, αυστριακή αλλά και ελληνική μουσική.

Πέραν των αποφοίτων της σχολής, που με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την αναγγελία του «Οktoberfest 2016», όπου παρέστησαν η αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Ανίτα Ενγκλερτ-Τσερμπίν, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Στέργιος Κρεμέτης, ανέρχονται στους 4.000, η ετήσια γιορτή της μπίρας στη Θεσσαλονίκη προσελκύει και πολλούς Ελληνες συνταξιούχους μετανάστες στη Γερμανία, που σπεύδουν να συναντήσουν συμπατριώτες με τους οποίους πέρασαν δύσκολα χρόνια στην ξενιτιά.

Το κλασικό και διάσημο πλέον Οktoberfest ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1810 στο Μόναχο, όταν ο τότε διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας και μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α΄ και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας – Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν τον γάμο τους, ενώ η γιορτή χρόνο με τον χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς συγκεντρώνει πια πάνω από έξι εκατ. επισκέπτες.

Ωστόσο η φετινή 183η διοργάνωση στο Μόναχο, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, εξελίσσεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς πλανάται ο φόβος πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος. Η δολοφονία το καλοκαίρι στη βαυαρική πρωτεύουσα εννέα πολιτών από ψυχικά άρρωστο άτομο που στη συνέχεια αυτοκτόνησε, αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νότια Γερμανία, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS, ρίχνουν βαριά σκιά στη χαρούμενη γιορτή και έχουν οδηγήσει τις Αρχές στη λήψη αυστηρών αστυνομικών μέτρων. Ο χώρος στην περιοχή Theresienwiese που φιλοξενεί τη φημισμένη φθινοπωρινή «σπονδή» στην παραδοσιακή γερμανική μπίρα περιφράχτηκε από την αστυνομία, κάμερες ασφαλείας καταγράφουν τα πάντα, εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούν και οι επισκέπτες απαγορεύεται να έχουν μαζί τους μεγάλες τσάντες.

Τις νωπές μνήμες από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και τις συνεχιζόμενες ισλαμιστικές απειλές έρχεται να τροφοδοτήσει μια έρευνα που γίνεται τούτη την εποχή από την εισαγγελία του Μονάχου και αφορά σε αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Oktoberfest του 1980 με νεκρούς και τραυματίες, θύμα της οποίας υπήρξε και ένας Ελληνας, ο οποίος ακρωτηριάστηκε.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, στην είσοδο της γιορτής εξερράγη βόμβα που σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε 112, ανάμεσά τους και τον 16χρονο Ελληνα μετανάστη Δ. Α. που έχασε τα δύο του πόδια και έκτοτε ζει στο Μόναχο σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ως δράστης της επίθεσης καταχωρίσθηκε ο Κούντοφ Κέλερ, φοιτητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης και μέλος ναζιστικής οργάνωσης, ο οποίος ήταν ένας από του νεκρούς.

Και ενώ η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο αποδίδοντας την επίθεση στον νεοναζί «μοναχικό λύκο», η δημοσιογραφική και δικηγορική έρευνα στη συνέχεια έφερε νέα ισχυρά στοιχεία στο φως που ενίσχυσαν τις υποψίες ότι οι διωκτικές αρχές επιχείρησαν τη συγκάλυψη των διασυνδέσεων του δράστη με ναζιστικές οργανώσεις, χειραγωγώντας μάρτυρες και αποκρύπτοντας στοιχεία.

Κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, από τον Δεκέμβριο του 2014 η εισαγγελία του Μονάχου έχει ανοίξει και πάλι τον φάκελο και διενεργεί νέες έρευνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή