Ενταση και επεισόδια στο Ρέθυμνο, πορεία διαμαρτυρίας στη Χίο

Ενταση και επεισόδια στο Ρέθυμνο, πορεία διαμαρτυρίας στη Χίο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις και συγκρούσεις στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί το προσφυγικό, συχνά λόγω του τρόπου διαχείρισης, που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφθασαν στα νησιά ακόμη 79 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά 13.889 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 5.858 στη Λέσβο, 3.701 στη Χίο και 1.831 στην Κω.

Χθες, στη Χίο οργανώθηκε συγκέντρωση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, και πορεία διαμαρτυρίας, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ χωρίς επεισόδια. Οι πολίτες της Χίου ζητούν να μη δημιουργηθούν άλλα κέντρα φιλοξενίας στο νησί και να κλείσει το hotspot. Eπεισόδια έγιναν χθες το μεσημέρι και έξω από το δημαρχιακό μέγαρο στο Ρέθυμνο την ώρα που πραγματοποιούνταν δημοτικό συμβούλιο για την υποδοχή των προσφύγων. Συγκρούστηκαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που διαδήλωναν υπέρ των προσφύγων με ακροδεξιά στοιχεία που αντιτίθενται στη φιλοξενία των 2.000 προσφύγων, οι οποίοι έχει προγραμματιστεί να μοιραστούν στους τέσσερις νομούς του νησιού. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ψήφισε την πρόταση του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη που αφορά τη φιλοξενία 275 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στον νομό μέσω του σχετικού προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας. Πρόκειται για επικύρωση της σχετικής απόφασης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης την προηγούμενη εβδομάδα. «Δεν μπορούμε να πούμε στα άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν μας νοιάζει, δε δεχόμαστε. Και αν αύριο εμείς χρειαζόμαστε υποστήριξη και βοήθεια; Ομως πρέπει όλα να γίνουν οργανωμένα και να έρθουν άνθρωποι που έχουν καταγραφεί» τονίζει στην «Κ».

Φιλοξενία για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα σε οικογένειες έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους αναζητεί η ΜΕΤΑδραση.

Συνολικά πάνω από 3.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν φθάσει στην Ελλάδα, τα 1.500 από τα οποία μένουν σε ακατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με την οργάνωση. Η ΜΕΤΑδραση καλεί οικογένειες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (http://bit.ly/philoxenia, στέλνοντας mail στο [email protected] ή τηλεφωνώντας στα 210-52.01.792, 6980-46.22.71, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 20.00). Προτιμώνται οικογένειες που γνωρίζουν τη μητρική γλώσσα των παιδιών, ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που παιδιά φιλοξενήθηκαν χωρίς να υπάρχει αρχικά η δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή