«Το ελληνικό γιαούρτι παραμένει απροστάτευτο»

«Το ελληνικό γιαούρτι παραμένει απροστάτευτο»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό πρώτο βήμα, το οποίο όμως δεν εξασφαλίζει την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστος Αποστολόπουλος την απάντηση του Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis στον Ελληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο Επίτροπος έστειλε απαντητική επιστολή στο αίτημα του Ελληνα υπουργού να παρέμβει η Ε.Ε. στη νομοθεσία που προετοιμάζει η Τσεχία ώστε να παράγει «ελληνικό γιαούρτι». Ο κ. Vytenis Andriukaitis στην απάντησή του τονίζει ότι η επισήμανση «ελληνικό γιαούρτι» μπορεί να αναγράφεται μόνο σε γιαούρτια που έχουν παρασκευαστεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, «όσον αφορά άλλες ονομασίες όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου” ή “γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στυλ” ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής”, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής», αναφέρεται στην απάντηση. Μάλιστα τονίζεται ότι η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.

«Μα ελληνικό γιαούρτι δεν είναι μόνο το στραγγιστό γιαούρτι με την παχύρρευστη υφή, είναι πολλών άλλων ειδών γιαούρτια. Το τύπου ελληνικό γιαούρτι είναι εξ ορισμού λάθος και περιορίζει την ελληνική παραγωγή. Ποιο είναι δηλαδή το “ελληνικό τυρί”; Είναι μόνο ένας συγκεκριμένος τύπος τυριού;» επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος. Οσον αφορά την εξέταση κάθε περίπτωσης προϊόντος ξεχωριστά, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ εξηγεί ότι αφήνει μεγάλα περιθώρια να εγκριθούν προϊόντα που θα παραπέμπουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτήν. Οσον αφορά το νομοθέτημα της Τσεχίας, η Επιτροπή μιλά «για συνεισφορά ώστε να βρεθεί λύση» χωρίς να ξεκαθαρίζει το θέμα.

Οσον αφορά τη φέτα, ωστόσο, τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για νίκη της ελληνικής πλευράς, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δεσμεύθηκε για την αλλαγή της συμφωνίας με τον Καναδά, κάθε άλλο. «Στη μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων που έχει καθοριστεί, θα έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία στη συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν από νομοθετική άποψη. Και στη συνείδηση των καταναλωτών επίσης θα έχει δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη εικόνα για το προϊόν» λέει ο κ. Αποστολόπουλος. «Το μόνο που ουσιαστικά άλλαξε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε ότι η συμφωνία με τον Καναδά θα είναι μεικτή και αυτό σημαίνει ότι για να κυρωθεί θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεν πιστεύω πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα την ψηφίσει εφόσον δεν προστατεύεται η ελληνική φέτα», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή