Ελβετία: Έλληνες μαθητές διδάσκονται για τον Αριστοτέλη

Ελβετία: Έλληνες μαθητές διδάσκονται για τον Αριστοτέλη

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστό αλλά ο πρώτος ζωολόγος της ιστορίας ήταν ο Αριστοτέλης, ο οποίος περιέγραψε ακόμη και τον τρόπο που ένα κοτοπουλάκι βγαίνει από το αυγό του. Εκείνος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τα ζώα και έγραψε έργα για εκατοντάδες είδη, με εξαιρετικές λεπτομέρειες και αναλυτικές περιγραφές για τη βιολογία καθενός από αυτά. Τι πιο λογικό, λοιπόν, από το να σκεφτεί κάποιος ότι τα περί ζώων ιστορίαι του Αριστοτέλη είναι το καλύτερο έργο για να γνωρίσουν οι μικρές ηλικίες τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και πολυεπιστήμονα, αφού γενικά τα ζώα είναι ένα ιδιαίτερα προσφιλές θέμα για τα παιδιά.

Ξεκινώντας από τις σκέψεις αυτές ο εκπαιδευτικός Διονύσης Λιανός εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πώς επέλεξε να διδάξει Αριστοτέλη σε ελληνόπουλα δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης γενιάς που ζουν στην Γενεύη και παρακολουθούν τα μαθήματα του εκεί Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης. «Οι μαθητές στην Ελβετία και τη Γαλλία διδάσκονται τον Αριστοτέλη μέσα από τα μαθήματα της ιστορίας και της φιλοσοφίας. Μάλιστα, πριν από έναν χρόνο στις πανγαλλικές εξετάσεις στο τέλος της τρίτης Λυκείου ένα από τα θέματα των εξετάσεων ήταν κείμενο του Αριστοτέλη. Γιατί λοιπόν τα μικρότερα παιδιά να μην ακούσουν κάτι γι' αυτόν από ελληνικό στόμα, γιατί να μη δουν τα έργα του στο πρωτότυπο;» σημειώνει ο κ. Λιανός με αφορμή το δίμηνο εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Δήμου Αριστοτέλη, και είναι αφιερωμένο στον Αριστοτέλη, στο πλαίσιο των 2400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου.

'Εως το τέλος Οκτωβρίου, κάθε ένα από τα έξι παιδιά, ηλικίας 7 έως 11 χρονών, που συμμετέχουν στο τμήμα των μικρότερων ηλικιών, θα διαλέξουν δύο ή τρία ζώα από εκείνα που περιγράφει ο Αριστοτέλης στα έργα του και θα μελετήσουν τη βιολογία τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο. Θα φτιάξουν κολάζ με αποφθέγματά του, θα ετοιμάσουν παρουσιάσεις, θα ζωγραφίσουν τα ζώα, θα αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και θα διδαχτούν νέο λεξιλόγιο από την αρχαία ελληνική γλώσσα που συνδέεται με τη νέα ελληνική.

Τα οκτώ μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 13 έως 17 ετών, ήδη διατυπώνουν ερωτήματα για την περιγραφή των τεσσάρων στοιχείων της φύσης από τον Αριστοτέλη, συνεπώς, όπως τονίζει ο κ. Λιανός, θα μελετήσουν τη ζωή και τη φιλοσοφία του, τη σημασία της ίδρυσης του Λυκείου του, το διωγμό και την εξορία του μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όλες αυτές οι πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα αποτυπωθούν στη σχολική εφημερίδα που θα εκδοθεί και θα είναι αφιερωμένη στον Αριστοτέλη. Τα σχέδια όμως των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν σταματούν εκεί καθώς τα πεδία ενασχόλησης με τον ελληνικό πολιτισμό είναι ατέλειωτα και ο ορίζοντας των μελλοντικών δράσεων ανοιχτός.

Πάνω από 7000 Ελληνες σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων γύρω απ'τη Γενεύη

«Αυτή τη στιγμή σε μια ευρύτερη περιοχή 40 χιλιομέτρων γύρω από τη Γενεύη υπάρχουν περισσότεροι από 7.000 Έλληνες. Είμαστε υπερβολικά πολλοί» αναφέρει ο Έλληνας εκπαιδευτικός, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την ελληνική ομογένεια για την εκπαίδευση των παιδιών δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης γενιάς γύρω από θέματα που αφορούν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, την τέχνη, το θέατρο και γενικά όλες τις μορφές του ελληνικού πολιτισμού.

Για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης σημειώνει ότι πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο γονέων που ιδρύθηκε το 2012 και σε αυτό λειτουργούν τρία τμήματα για παιδιά κάθε Τετάρτη από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των παιδιών περιλαμβάνουν μια ευρύτητα θεματολογίας, από τον Αριστοφάνη, τον Μινωϊκό πολιτισμό, το Μυστρά και τη γραφή του Νίκου Καζαντζάκη μέχρι την ελληνική γλώσσα, τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα μνημεία της Ακρόπολης.

«Οι μαθητές μας είναι αυτοί που με την όρεξη και την αγάπη τους για την Ελλάδα οδηγούν αυτό το σχολείο» σημειώνει σε μια σύντομη περιγραφή το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή