ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Φεβρουάριο η παράδοση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

ton-fevroyario-i-paradosi-toy-idrymatos-stayros-niarchos-2153769

Τον Φεβρουάριο του 2017 αναμένεται η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής 66ης συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού.

Στην παρούσα φάση η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του έργου προχωρά σε αποκατάσταση κατασκευαστικών ζητημάτων που εκκρεμούν.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει η πρόσκληση για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του έργου από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά την πιστοποίηση, που υπολογίζεται τον Δεκέμβριο, θα οριστεί επιτροπή για την παραλαβή της μετοχής της Α.Ε. προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση του έργου.

Η παράδοση του έργου θα αποτελέσει και το ορόσημο για να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017).

Σχετικά με τη φάση μετεγκατάστασης και λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα κατατεθεί στην Βουλή ο νόμος για την λειτουργία της Βιβλιοθήκης, τον οποίο επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο. Επίσης, το υπουργείο επεξεργάζεται τις οικονομικές ανάγκες της Βιβλιοθήκης για την περίοδο 2018 – 2020.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός θα επιχειρήσει την ώρα που θα μετακομίζει να παράγει και καλλιτεχνικό έργο, ώστε να μην πάψει η δραστηριότητά του.

Την σημερινή συνεδρίαση απασχόλησε ευρέως το θέμα της προσβασιμότητας στο Κέντρο Πολιτισμού και αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την οποία θα οργανώσει το γραφείο πρωθυπουργού για να γίνει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μόνιμης λύσης, όπως επισημάνθηκε.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης, παρουσίασε τρεις εναλλακτικές λύσεις τροποποίησης υπαρχουσών γραμμών για να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου, μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσουν και πάλι οι εγγραφές μελών στο πρόγραμμα φίλων και υποστηρικτών του Κέντρου Πολιτισμού, που από εδώ και στο εξής θα πληρώνουν συνδρομή.

Εκδηλώσεις Οκτωβρίου

Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το Κέντρο Πολιτισμού πάνω από 215.000 επισκέπτες. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο.

Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αθλητικές, ψυχοκινητικές και μουσικοκινητικές δραστηριότητες, αλλά και καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, μαθήματα γιόγκα, πιλάτες και αερόβιας άσκησης, προγράμματα ιστιοπλοΐας και ναυτομοντελισμού στο κανάλι, καθώς και κινηματογραφικές προβολές, που θα στεγαστούν πλέον σε κάποιον από τους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Επίσης, το τέταρτο μέρος των θεματικών συναυλιών Parklife στο Ξέφωτο θα είναι αφιερωμένο στις τζαζ μουσικές του κόσμου.

Θα συμμετέχουν οι Takis Barberis Group, Ντέιβιντ Λιντς και Dimitri Vassilakis & Nana Simopoulos Group (8 Οκτωβρίου) και Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico και Klezmer Yunan (9 Οκτωβρίου).

Τον Οκτώβριο ξεκινά και μια νέα σειρά εβδομαδιαίων μουσικών συναυλιών με τίτλο «Jazz Διαχρονίες» κάθε Παρασκευή στην Αγορά.

Οι παραστάσεις θα περιέχουν παλιούς και νέους ήχους, φανκ και κλασικούς ρυθμούς, ορχηστρικά και φωνητικά σχήματα.

Τέλος, κάθε Κυριακή απόγευμα του Οκτωβρίου οι επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν σχολικές μπάντες που θα δίνουν απρόοπτες συναυλίες.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι καθημερινές ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και οι εκθέσεις με το Κύπελλο του Σπύρου Λούη και «Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος: Μια φιλία ζωής και τέχνης».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org/events.