Καταγγελίες ΕΛΜΕ για… περιπλανώμενους καθηγητές

Καταγγελίες ΕΛΜΕ για… περιπλανώμενους καθηγητές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθηγητές περιπλανώνται ακόμα και σε πέντε σχολεία για να καλύψουν το εβδομαδιαίο ωράριό τους. Αυτό καταγγέλλουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκαλούν στην εκπαιδευτική λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των ελλείψεων με αναθέσεις της διδασκαλίας μαθημάτων σε άλλες ειδικότητες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ «οι πολύ μεγάλες επεμβάσεις του υπουργείου στις ώρες των μαθημάτων προκαλούν περισσότερες μετακινήσεις συναδέλφων από τα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα μπορεί να κάνουν μάθημα από την 1η μέχρι και την 6η ή την 7η ώρα προκειμένου να βγει το πρόγραμμα. Πολλοί περιπλανώνται σε 2, 3 και 4, ίσως και 5 σχολεία προκειμένου να καλύψουν το υποχρεωτικό τους ωράριο. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να μετακινηθούν την ίδια μέρα σε δύο σχολεία διαφορετικά και σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη σύνταξη των προγραμμάτων μαζί με τη σταθερή μέρα για ενημέρωση των γονέων, που πρέπει να ληφθεί υπόψη στο ωρολόγιο πρόγραμμα». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο ταμίας της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, το 90% των μονίμων εκπαιδευτικών μη βασικών ειδικοτήτων, στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία μαθημάτων πλην της ειδικότητάς τους, μετακινούνται σε πολλά σχολεία.

Οι ΕΛΜΕ διαμαρτύρονται και για το αίτημα του υπουργείου, οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας σε κάθε σχολείο να έχουν ένα τρίωρο κενό μέσα στην εβδομάδα ώστε να επιμορφώνονται από τους σχολικούς συμβούλους. «Ο προγραμματισμός αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει», λέει η συνέλευση των προέδρων, καλώντας «τους συλλόγους διδασκόντων να μην υποστηρίξουν την οδηγία για το κοινό κενό τρίωρο».

Την ίδια στιγμή, η ΟΛΜΕ κήρυξε για αύριο τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ. και 2 μ.μ.-5 μ.μ.) και συλλαλητήριο στο υπ. Παιδείας στη 1.30 μ.μ., διαμαρτυρόμενη για τις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, «το υπουργείο κλείνει δεκάδες τμήματα σε όλη τη χώρα. Με τα έως τώρα στοιχεία, στην Αττική έκλεισαν 60 τμήματα ειδικοτήτων στην Γ΄ και την Δ΄ τάξη, στον Πειραιά κλείνουν 5 τομείς και 7 τμήματα ειδικοτήτων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα (π.χ. 14 τμήματα στα Δωδεκάνησα, 9 στην Ανατ. Θεσσαλονίκη, 4 στην Αχαΐα). Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου ότι από το περυσινό ποσοστό των ολιγομελών τμημάτων που ήταν στο 35% θα πέσουμε φέτος κάτω από το 10%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή