Ευθύνες στον τοπικό διοικητή για τα χημικά σε συνταξιούχους

Ευθύνες στον τοπικό διοικητή για τα χημικά σε συνταξιούχους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αξιωματικό της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΔΑΕΑ) που ήταν επικεφαλής των δυνάμεων στον φραγμό επί της οδού Ηρώδου Αττικού «δείχνουν» ως υπαίτιο για τη χρήση δακρυγόνων κατά συνταξιούχων η πολιτική και η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Αρμόδια αστυνομική πηγή αποκάλυψε χθες στην «Κ» ότι από την έρευνα στο ηχητικό αρχείο του κέντρου επιχειρήσεων προέκυψε ότι ο αναπληρωτής ΓΑΔΑ που είχε την ευθύνη συντονισμού των μέτρων όχι μόνο δεν έδωσε –μέσω ασυρμάτου– εντολή για χρήση χημικών, αλλά ζητούσε επιτακτικά από τους τοπικούς διοικητές να είναι προσεκτικοί και να μην κάνουν χρήση των «δημοσίων ειδών» τους, δηλαδή των κλoμπ και των δακρυγόνων τους. Αντίστοιχα, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι η εντολή για τη χρήση χημικών «δόθηκε από τον τοπικό διοικητή».

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «υπερβολική» τη χρήση δακρυγόνων κατά συνταξιούχων και, αναφερόμενος με λεπτομέρεια σε όσα εκτυλίχθηκαν κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ηταν τρεις σειρές αστυνομικών, οι οποίες διασπάστηκαν, και ήταν μια τελευταία σειρά, με τα λεωφορεία τα οποία είδατε πώς ταρακουνήθηκαν, με κίνδυνο να ανατραπεί το ένα από αυτά και να σπάσει ο κλοιός. Εκεί δόθηκε από τον τοπικό διοικητή η εντολή χρήσης δακρυγόνων».

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης που διετάχθη ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, ο «τοπικός διοικητής» που διηύθυνε τις δυνάμεις στον φραγμό κλήθηκε σε άτυπη συζήτηση στη ΓΑΔΑ. Ερωτηθείς σχετικά με τα γεγονότα, είπε ότι έδωσε εντολή για περιορισμένη χρήση χημικών, καθώς έκρινε ότι υπήρχε κίνδυνος να ανατραπεί η κλούβα που βρισκόταν παραταγμένη στη συμβολή της Ηρώδου Αττικού με τη Βασ. Σοφίας. Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ κανείς από τους υπόλοιπους αστυνομικούς που είχαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανάμειξη στα γεγονότα, δεν είχε κληθεί να δώσει επίσημη κατάθεση στους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ που έχουν χρεωθεί την προκαταρκτική έρευνα. Η διαδικασία πρόκειται, πάντως, να έχει ολοκληρωθεί εντός 20ημέρου και μόνο εάν προκύψουν ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων θα «αναβαθμιστεί» σε ΕΔΕ. Σε ό,τι αφορά τα σενάρια «καρατομήσεων» αξιωματικών με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη, και χθες συνομιλητές του κ. Τόσκα επαναλάμβαναν ότι «ο αναπληρωτής υπουργός δεν θα πάρει αποφάσεις εν θερμώ, αλλά μετά την ολοκλήρωση της έρευνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή