Αίγυπτος: Γέφυρα πολιτισμού η λογοτεχνία μεταξύ των δύο χωρών

Αίγυπτος: Γέφυρα πολιτισμού η λογοτεχνία μεταξύ των δύο χωρών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ισχυρή και ιστορική σύνδεση μεταξύ των πολιτισμών της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναδεικνύει το 2ο διεθνές συνέδριο για την Ελληνική Λογοτεχνία στην Αίγυπτο που "ως γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών" διοργανώνει και φέτος η Σχολή Γλωσσών και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ στο Κάιρο, από τα σημαντικότερα στον αραβικό κόσμο, με προσκεκλημένους σημαντικούς καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας αλλά και άλλους Έλληνες ερευνητές με την παράλληλη συμμετοχή Αιγυπτίων επιστημόνων από τον χώρο της Λογοτεχνίας.

Ανάμεσα στις ομιλίες, ξεχωρίζει η αναφορά του Γιώργου Στασινάκη για τις σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη με τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, το ταξίδι της νεοελληνικής λογοτεχνίας για την Αίγυπτο, από την Πέγκυ Καρπούζου, η αναφορά του Μανόλη Μαραγκούλη στην αιγυπτιώτικη διανόηση, η ανίχνευση της αρχιτεκτονικής των Ελλήνων στην Αίγυπτο του 20ού αιώνα, μέσα από την ελληνική λογοτεχνία, με την παρουσίαση της Μαργαρίτας Σάκκα – Θηβαίου, καθώς και ο Ανατολισμός στη σύγχρονη ελληνική ποίηση, μέσα από το παράδειγμα του Γιώργου Σεφέρη και του Νίκου Καββαδία, όπως το παρουσιάζει ο Σάκερ Μούσα.

Αρωγός στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία είναι η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, η οποία στηρίζει την προσπάθεια αυτή για την προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας και την ανάδειξη των κοινών συνισταμένων που ενώνουν τους δυο λαούς.

Το διήμερο συνέδριο, με την επικοινωνιακή υποστήριξη του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Οκτωβρίου στα αμφιθέατρα της Σχολής. Υπεύθυνος της διοργάνωσης είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ Σάκερ Μούσα.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή