Κοινό μέτωπο των δημάρχων της Βέροιας για τον αρχαιολογικό χώρο

Κοινό μέτωπο των δημάρχων της Βέροιας για τον αρχαιολογικό χώρο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε δήμαρχοι της Βέροιας τοποθετήθηκαν εναντίον της προτεινόμενης κήρυξης ολόκληρης της πόλης ως αρχαιολογικού χώρου, χαρακτηρίζοντας το θέμα «πρωτίστως πολιτικό» και όχι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αφού τα μνημεία της περιοχής προστατεύονται απολύτως με τις υπάρχουσες κηρύξεις. Η στιγμή ήταν ιστορική για τα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης, η οποία είδε για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε δημάρχους της, από το 1982 έως σήμερα, να ενώνονται σε κοινό μέτωπο για ένα θέμα. «Την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού στην πόλη δεν θα μπορεί να γίνει πλέον κανέναν έργο χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Δευτέρα στο Δημαρχείο της Βέροιας συμμετείχαν οι πρώην δήμαρχοι Ανδρέας Βλαζάκης, Γιάννης Χασιώτης και Χρήστος Σκουμπόπουλος, η κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη και ο σημερινός δήμαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης που συντόνισε τη συζήτηση. «Αν ήταν εν ζωή και άλλοι δήμαρχοι της πόλης, σήμερα θα ήταν εδώ», είπαν χαρακτηριστικά.

Τί ανησυχεί τους δημάρχους; Η προτεινόμενη κήρυξη αφορά όλο σχεδόν το πολεοδομικό συγκρότημα της Βέροιας, συν περί αυτήν αδόμητες περιοχές. Εάν η πόλη κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, τότε για οποιαδήποτε έργο θα προηγείται έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας ή από το ΚΑΣ, ανάλογα την περίπτωση. Ο αρχαιολογικός νόμος αναφέρει κάθε τύπου οικοδομική δραστηριότητα, τεχνικό έργο ή εργασία, εγκατάσταση βιομηχανικής, βιοτεχνικής ή εμπορικής επιχείρησης κ.ά.

«Ο Δήμος Βέροιας θα υποβαθμιστεί σε διοικητική υπηρεσία που θα υπακούει τις αποφάσεις της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων, αφού δεν θα μπορεί να αποφασίζει για την υλοποίηση των τεχνικών έργων του», είπε ο κ. Βλαζάκης. «Οι επαγγελματίες, ακόμα και οι αγρότες, σε κάθε τους ενέργεια θα βλέπουν μπροστά τους την αρχαιολογική υπηρεσία».

«Επιστρέφουμε στην εποχή πριν από την μεταρρύθμιση του 1981, η οποία αναβάθμισε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Χασιώτης. «Ανοίγει ένα τεράστιο πολιτικό θέμα και πρέπει να πάρουν θέση όλοι, ΚΕΔΕ, τοπικοί βουλευτές κ.ά. Οι αρμοδιότητες του δήμου δεν μπορούν να περιοριστούν εκ νέου στην έκδοση πιστοποιητικών και στην αποκομιδή των σκουπιδιών».

Για «κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» μίλησε ο κ. Σκουμπόπουλος, προσθέτοντας: «Οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να συνεργάζονται με την Αυτοδιοίκηση, διότι διαφορετικά μπαίνουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις». Η κ. Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε στα έργα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Βέροιας που υλοποίησαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές της πόλης (πρωτοβουλίες για κήρυξη διατηρητέων κτιρίων και συνοικιών κ.ά.). Ειδική αναφορά έκανε στο νέο μουσείο της Βεργίνας, το οποίο, όπως είπε «εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μετά από συνεργασία μου με τον συντοπίτη τότε Υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη και την τότε Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη».

Με την αναφορά αυτή θέλησε να υπογραμμίσει τη στήριξη που απολαμβάνει η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων από τις Τοπικές Αρχές. «Κάτι που δεν ισχύει αντίστροφα», τόνισε η δήμαρχος, απαριθμώντας «προτάσεις του δήμου υπέρ της ανάδειξης των μνημείων της Βέροιας, που δεν υλοποιήθηκαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή