Εναρξη σχολικού έτους για πρόσφυγες

Εναρξη σχολικού έτους για πρόσφυγες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ξεκινά η… σχολική χρονιά για πρώτη φορά στα ελληνικά σχολεία για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας.

Η αρχή θα γίνει από συνολικά 1.500 προσφυγόπουλα που θα παρακολουθήσουν μαθήματα από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. σε 20 σχολεία της χώρας. Τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά, αγγλικά ή άλλη ξένη γλώσσα επιλογής, μαθηματικά και πληροφορική. Επίσης, θα υπάρχουν προγράμματα που αφορούν τον αθλητισμό και τα καλλιτεχνικά. «Στόχος μας είναι έπειτα από μήνες, όταν θα μπορούν τα παιδιά να ενταχθούν με τρόπο λειτουργικό στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, να πάνε εκεί μαζί με τα Ελληνάκια. Εχουμε ακούσει μερικές αντιδράσεις. Είναι εντελώς περιθωριακές και μειοψηφικές. Είναι έξω από το κλίμα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που είναι κλίμα φιλοξενίας. Είναι οι αντιδράσεις που δεν θέλουν να πάνε τα παιδιά στα σχολεία, τα παιδιά πρόσφυγες στα σχολεία» τόνισε ο κ. Φίλης χθες. Ο υπουργός –μετέχοντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση– απέδωσε τις αντιδράσεις γονέων σε ελλιπή πληροφόρηση, ενώ έκανε λόγο για κινδυνολογία που αναπτύσσεται από ξενοφοβικές τάσεις.

Από την πλευρά τους, ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος δημόσιας υγείας που να εμποδίζει το σχέδιο ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα, προσθέτοντας ότι το υγειονομικό σύστημα βρίσκεται σε εγρήγορση και πως έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών πρώτης προτεραιότητας των προσφυγόπουλων, ενώ ο κ. Χαρίτσης ότι έχουν εξασφαλισθεί τα σχετικά κονδύλια. «Χωρίς την οικονομική ενίσχυση είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε από τον κ. Χαρίτση που είναι εδώ, δηλαδή από τα ΕΣΠΑ, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε από όλα αυτά» είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, αρμόδιος για τον σχεδιασμό, κ. Ιωάννης Παντής. Συνολικά τα προσφυγόπουλα υπολογίζονται σε 22.000. Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα ιδρυθούν 800 δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργούν εντός των σχολείων των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, στα όρια των οποίων υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας. Θα στελεχωθούν από εξειδικευμένους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ο κατώτερος αριθμός μαθητών για τον οποίο θα δημιουργείται ένα τμήμα ΔΥΕΠ ορίζεται στους 10 μαθητές και ο ανώτερος στους 20 μαθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή