Τι διαδραματίστηκε στο Α.Τ. Ομονοίας

Τι διαδραματίστηκε στο Α.Τ. Ομονοίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μυστική έρευνα της Αντιτρομοκρατικής με επίκεντρο τις καταλήψεις «στέγης» μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας έφεραν στο φως οι καταγγελίες για κακοποίηση ανήλικων αλλοδαπών στο Α.Τ. Ομονοίας. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η προσαγωγή των πέντε ανήλικων Σύρων το μεσημέρι της 27ης Σεπτεμβρίου έγινε κατόπιν υπόδειξης αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, με στόχο να ελεγχθούν οι δύο ενήλικοι συνοδοί τους. Και οι επτά προσαχθέντες, εξάλλου, φέρονται να διαμένουν σε υπό κατάληψη σχολείο (Σουρμελή και Αχαρνών), κοντά στην Ομόνοια.

Η προσαγωγή των επτά προσφύγων έγινε από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και άνδρες της Αμεσης Δράσης στην οδό Αβέρωφ, κοντά στο Πολυτεχνείο. Οι αλλοδαποί, έφηβοι και ενήλικες, μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ομόνοιας, προκειμένου να διακριβωθούν τα στοιχεία τους και να υποβληθούν σε άτυπη ανάκριση από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, σε απόλυτη συνεννόηση με την ηγεσία της ΓΑΔΑ. Μάλιστα, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αστυνομικούς της Ομόνοιας λέγοντάς τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς επίκειται προσαγωγή ατόμων για λογαριασμό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (κατά κόσμον Αντιτρομοκρατική). Στην κατοχή των επτά προσφύγων οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. βρήκαν πλαστικά όπλα που –όπως είπαν οι προσαχθέντες– θα χρησιμοποιούσαν σε θεατρική παράσταση με θέμα τον πόλεμο στην οποία μετείχαν. Οδηγήθηκαν στον δεύτερο όροφο του Α.Τ., όπου ήταν παρόντες 4-5 αστυνομικοί, ανάμεσα στους οποίους ο αξιωματικός υπηρεσίας και ο σκοπός κρατητηρίων. Μετά περίπου 40 με 45 λεπτά έφθασαν στο τμήμα τρεις αστυνομικοί και μια μεταφράστρια της Αντιτρομοκρατικής και υπέβαλαν σε άτυπη ανάκριση τους προσαχθέντες. Στο μεσοδιάστημα, οι αστυνομικοί της Ομόνοιας φέρεται να υπέβαλαν σε έλεγχο τους πρόσφυγες ζητώντας τους –όπως υποστηρίζουν οι καταγγελλόμενοι αστυνομικοί– να σηκώσουν τις μπλούζες τους, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν έφεραν κρυμμένο οπλισμό ή άλλα αντικείμενα κάτω από τα ρούχα τους. Ο συνολικός έλεγχος διήρκεσε μερικές ώρες και οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίς το απόγευμα, αφού πρώτα στο Α.Τ. κλήθηκαν οι γονείς τους.

Η δικηγόρος

Αργότερα την ίδια ημέρα, στα γραφεία του τμήματος επέστρεψαν ένας 13χρονος Σύρος συνοδευόμενος από τον πατέρα του και μια νεαρή δικηγόρο, καταγγέλλοντας βιαιότητες και ζητώντας να υποβάλουν μήνυση. Μάρτυρες των γεγονότων περιγράφουν στην «Κ» ότι και η νεαρή δικηγόρος συνοδευόταν από τον πατέρα της, συνταξιούχο νομικό, ο οποίος την προέτρεπε να μην καταθέσει μήνυση με το επιχείρημα ότι «δεν στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες». Τελικά, στον 13χρονο και τον πατέρα του υπεδείχθη να υποβάλουν τη μηνυτήρια αναφορά στο τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας, που ανέλαβε να διενεργήσει και την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Αστυνομικοί της εν λόγω υπηρεσίας δήλωσαν χθες ότι η έρευνα αφορά τυχόν πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις για τη διαδικασία σωματικής έρευνας των προσαχθέντων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε σωματική επαφή αστυνομικών και προσφύγων. Στη δημόσια καταγγελία της, πάντως, η συνήγορος του 13χρονου έκανε λόγο για «σωματική βία» εις βάρος των ανηλίκων και αφαίρεση με τη βία ρούχων και εσωρούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή