Μόνο ένα εκατομμύριο αντιγριπικοί εμβολιασμοί κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Μόνο ένα εκατομμύριο αντιγριπικοί εμβολιασμοί κάθε χρόνο στην Ελλάδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 1,7 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου αναμένεται να εισαχθούν φέτος στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ. Στόχος για άλλη μία χρονιά για τις υγειονομικές αρχές είναι να εμβολιαστούν όσο περισσότερα άτομα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τη γρίπη. Στην Ελλάδα ετησίως γίνονται 1 με 1,1 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου σε πολίτες. Με δεδομένο ότι τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια, εκτιμάται ότι περίπου το 20%-40% αυτών εμβολιάζεται. Και αυτό όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι θα πρέπει να εμβολιάζεται τουλάχιστον το 75% των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Το ιδανικό είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός να γίνεται πριν από το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο μπορεί να συνεχιστεί για όσο διάστημα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τη γρίπη ανήκουν τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, οι έγκυοι, οι λεχωΐδες, οι θηλάζουσες, τα παχύσαρκα άτομα, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα, άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, αλλά και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια. Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό και σε άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, καθώς και σε κλειστούς πληθυσμούς, όπως είναι το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων, οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων.

Ειδική αναφορά γίνεται στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιπούς εργαζομένους σε υπηρεσίες υγείας που πρέπει να εμβολιαστούν για την προστασία τη δική τους και των ασθενών τους. Μάλιστα, αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι «ιδιαίτερα, το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών μονάδων ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) οφείλει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή