Πρόταση παραπομπής τεσσάρων σε δίκη για το «σχέδιο Πυθία» κατά Καραμανλή

Πρόταση παραπομπής τεσσάρων σε δίκη για το «σχέδιο Πυθία» κατά Καραμανλή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραπομπή σε δίκη προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου Πυθία που αφορούσε καταγγελίες για φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εισάγεται η συγκεκριμένη υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο μετά την πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας- Σοφίας Βαίτση.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση σε δίκη παραπέμπεται ο William Bazil αμερικανός, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της απόπειρας κατασκοπείας, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται την παραπομπή σε δίκη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ´ εξακολούθηση για δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ με ηθικό αυτουργό τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.

.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε έγγραφα εμπιστευτικού χαρακτήρα,  που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο.

Απολογούμενος ο πρώην βουλευτής είχε  αρνηθεί τις κατηγορίες  σε βάρος του και είχε κάνει λόγο για εμπλοκή του στην υπόθεση χωρίς κανένα στοιχείο. Σημειώνεται ότι η εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση άρχισε μετά από αναφορά που υπέβαλε σε βάρος του πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ.

Σε ότι αφορά την υπόθεση των υποκλοπών και  όσα  ανέφερε στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεσή στο σύνολό της, τα πράγματα εξελίχθηκαν ως εξής:

Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του  William B και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη όλων των εμπλεκομένων προσώπων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή