Σε δράση η συνοριοφυλακή της Ε.Ε.

Σε δράση η συνοριοφυλακή της Ε.Ε.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε λιγότερο από ένα έτος μετά την αρχική πρόταση της Επιτροπής, τέθηκε χθες σε λειτουργία η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, που σκοπό έχει να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές προσφέροντας περισσότερη ασφάλεια. Ομως η επιτυχία του νέου αυτού οργάνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κράτη-μέλη και κατά πόσον είναι πρόθυμα να προσφέρουν ανθρώπους και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ο σκοπός τους επόμενους μήνες είναι η νέα αυτή ακτοφυλακή να έχει στη διάθεσή της 1.500 συνοριοφύλακες, που να μπορούν μέσα σε μερικές ημέρες να βρεθούν σε οποιοδήποτε σύνορο της Ε.Ε. έχει ανάγκη.

Ο προϋπολογισμός για το νέο αυτό σώμα θα φτάσει στα 322 εκατομμύρια ευρώ το 2020. «Ολοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή το συντομότερο δυνατόν καθώς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Βουλγαρία, όπου έγιναν τα εγκαίνια του νέου αυτού σώματος. Ομως η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής τα κράτη-μέλη δυσκολεύονται να κρατήσουν το μερίδιο ευθύνης που έχουν αναλάβει και στον Frontex, τον οργανισμό που προηγείτο της ευρωπαϊκή συνοριοφυλακής.

Οι βασικές αρμοδιότητες του νέου σώματος θα είναι περιπολίες στα σύνορα χωρών που γειτονεύουν με την Ε.Ε., κυρίως τις βαλκανικές, αλλά και να πραγματοποιούν ταυτοποιήσεις δίνοντας πρόσβαση στις χώρες αυτές στο ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν, ένα σύστημα που περιέχει καταζητούμενους, υπόπτους για τρομοκρατία κ.λπ. Συγχρόνως, εκτός από τις έρευνες και τις διασώσεις, το νέο αυτό σώμα θα έχει και τη δυνατότητα να οργανώνει επαναπροωθήσεις των μεταναστών που δεν προκρίνονται για άσυλο όπως π.χ. στο Αφγανιστάν, με το οποίο η Ε.Ε. έχει κάνει συμφωνία να δέχεται πίσω όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι εκτός από το Αφγανιστάν, το οποίο είναι η δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών στην Ε.Ε., και το Πακιστάν έχει υποσχεθεί πολλά και έχει κάνει λίγα, αλλά τόνισε ότι αυτήν τη φορά οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν, ενώ σημαντική ήταν η αναφορά του επιτρόπου και στις συνομιλίες που έχει η Ε.Ε. με τα κράτη της Αφρικής. «Είμαστε οι βασικοί δωρητές των χωρών αυτών και γι’ αυτό τους ζητάμε να κάνουν περισσότερα, για να κρατάνε τον πληθυσμό τους στις χώρες τους».

Για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τις αυξημένες ροές μετανάστευσης και στη χώρα του οποίου εγκαινιάστηκε το νέο σώμα, το πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να ζήσει κανείς από την Ευρώπη, γι’ αυτό και όλες οι μεταναστευτικές ροές κατευθύνονται προς αυτήν».

Mιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα μας ήταν πάντοτε υπέρ της λειτουργίας μιας τέτοιας υπηρεσίας, ευρωπαϊκής, που θα διασφαλίζει τα σύνορα και τις ευρωπαϊκές ακτές». Επιπλέον, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα συνδράμει με προσωπικό στη νέα υπηρεσία, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «η Ελλάδα δίνει σε καθημερινή βάση έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού και μέσων στα νησιά μας και στον Εβρο για τη φύλαξη και την επιτήρηση των συνόρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή