Πορεία με άμαξα και «ΕΚΑΒ κάμπριο»

Πορεία με άμαξα και «ΕΚΑΒ κάμπριο»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία άμαξα που την έσερνε μαύρο άλογο και η οποία μετέφερε τα κουτιά για έρανο για το δημόσιο σύστημα υγείας, ένα αγροτικό Ι.Χ. που μετέφερε «ασθενείς» και έφερε ταμπέλα «ΕΚΑΒ κάμπριο», μαύρα μπαλόνια και πανό στα οποία τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάζονταν ως πινόκιο, αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Αθήνας. Το «Καραβάνι της Υγείας» ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το κεντρικό κτίριο του ΕΚΑΒ (δίπλα από το Νοσοκομείο Γεννηματά) και πέρασε από τα περισσότερα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας για να καταλήξει στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν ανακοινώνει 4.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία από την είσπραξη της πρώτης δόσης των τηλεοπτικών αδειών, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε στη «μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού» και ότι οι προσλήψεις αυτές θα είναι 12μηνης διάρκειας από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επιδοτούμενα εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια. Και τονίζει: «Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε στα νοσοκομεία. Επί των ημερών του κ. Τσίπρα το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 7.695 υπαλλήλους λόγω μηδενικών προσλήψεων και αθρόων συνταξιοδοτήσεων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση σχολίασε με πολύ ηπιότερους –από αυτούς που συνηθίζει– τόνους την κινητοποίηση, σημειώνοντας ότι «η δυσπιστία σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη, με βάση την προηγούμενη εμπειρία στα χρόνια των μνημονίων». Αναφορικά με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τις οποίες τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες θα πάνε στη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, έκανε λόγο για παρανόηση και δυσφήμιση, επιμένοντας ότι μέρος των χρημάτων θα δοθεί για τη χρηματοδότηση προσλήψεων στα νοσοκομεία μέσω ΟΑΕΔ.

Αντίθετα, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η διοίκηση του ΕΚΑΒ που κατηγορεί την ΠΟΕΔΗΝ για λασπολογία. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ «επικεντρώνεται εντέχνως στην προβολή και διάδοση ανακριβειών, εφόσον αρέσκεται στη δημιουργία εντυπώσεων και στην εσκεμμένη και επιζήμια παραπληροφόρηση». Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ πρόσφατα εστίασε και στις ελλείψεις ασθενοφόρων και πληρωμάτων ΕΚΑΒ.

Εν τω μεταξύ, την αύξηση ορίου δαπανών των νοσοκομείων για το 2016 κατά 20 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα και επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή