Το Κτηματολόγιο «ξεμπλοκάρει» 8 χρόνια μετά

Το Κτηματολόγιο «ξεμπλοκάρει» 8 χρόνια μετά

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα, στον Βόλο, στη Λαμία και στη Λιβαδειά έβαλε την Πέμπτη η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ). Η ανάθεση των συμβάσεων, χθες, συνεπάγεται την επανεκκίνηση του έργου στις τέσσερις πόλεις, η οποία είχε σταματήσει μετά τη συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας. Η ανάρτηση των στοιχείων θα πραγματοποιηθεί το 2018, ενώ η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΧΑ, οι τρεις μελέτες (Λαμία και Λιβαδειά ανήκουν στην ίδια μελέτη) που εκκρεμούσαν από το… 2008 υπογράφησαν χθες. Οι τέσσερις δήμοι είναι οι τελευταίοι που απέμειναν από τον μεγάλο διαγωνισμό του 2007 για την κτηματογράφηση όλων των αστικών κέντρων της χώρας. Για διάφορους λόγους (και μόνο για εκείνη τη φορά) το έργο είχε χωριστεί σε δύο διακριτά τμήματα: Στην α΄ φάση, που περιελάμβανε τη συλλογή των δηλώσεων και τον πρώτο νομικό τους έλεγχο (οι 22 διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν το 2007, το έργο σταδιακά ολοκληρώθηκε σε όλες τις περιοχές). Και στη β΄ φάση, που περιελάμβανε τον λεπτομερή νομικό έλεγχο, την ανάρτηση και οριστικοποίηση των στοιχείων (οι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν το 2008).

Στην α΄ φάση των μελετών, λοιπόν, στον Δήμο Αθηναίων δηλώθηκαν 1.343.000 δικαιώματα, στον Βόλο 177.000 και στο δίδυμο Λαμίας – Λιβαδειάς 184.000 δικαιώματα (οι τρεις τελευταίες πόλεις ανήκαν αρχικά στην ίδια ομάδα). Ομως, κατά τον διαγωνισμό για τη β΄ φάση κτηματογράφησης, οι συμμετέχοντες προσέφυγαν ο ένας ενάντια στον άλλο και… αλληλοαποκλείστηκαν. Τον Νοέμβριο του 2014, έπειτα από ενάμισι έτος διαβουλεύσεων, η ΕΚΧΑ αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό. Ακολούθησε δεύτερος πόλεμος ενστάσεων και προσφυγών, οι οποίες καθυστέρησαν και άλλους μήνες το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάδοχος των τριών μελετών είναι η ίδια κοινοπραξία (Χωρομετρία Σύμβουλοι Μηχανικοί- Δημητρίου και Συνεργάτες, Ζαρκαδούλας και συνεργάτες, Αχιλλέας Δρογώσης, Νίκος Ρίζος), η οποία επικράτησε έχοντας προσφέρει ιδιαίτερα μεγάλες εκπτώσεις, άνω του 65% (γεγονός που αποδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των μελετητών). Το γεγονός αυτό μπορεί να ικανοποιεί την ΕΚΧΑ, καθώς ο ανάδοχος θα αναλάβει την Αθήνα με 5,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού το 2014, με 1,5 εκατ. ευρώ τη μελέτη του Βόλου και για τη Λαμία – Λιβαδειά 1,6 εκατ. ευρώ (μαζί 3,1 εκατ. ευρώ), όταν οι δύο μελέτες μαζί είχαν το 2008 προϋπολογισμό 11,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είναι προφανές ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς της εταιρείας στους επόμενους 38 μήνες (που είναι η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου), ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα από τα «στενά» οικονομικά των έργων.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΧΑ, στον διαγωνισμό αυτό θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά η διαδικασία της «προανάρτησης», πιθανότατα μόνο ηλεκτρονικά, ώστε οι πολίτες να μπορούν να διορθώσουν πριν από την ανάρτηση τα απλά σφάλματα (λ.χ. στα επώνυμα, στις διευθύνσεις). Η προανάρτηση θα γίνει τον Μάρτιο του 2018 και θα ακολουθήσει η κανονική ανάρτηση τον Δεκέμβριο. Μέσα σε λίγες ημέρες ο ανάδοχος θα αναλάβει και τα τέσσερα γραφεία κτηματογράφησης (ένα σε κάθε πόλη), τη λειτουργία των οποίων είχε «χρεωθεί» η ΕΚΧΑ, με το αντίστοιχο κόστος, μετά τη λήξη της α΄ φάσης κτηματογράφησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή