Η Βουλή τίμησε την Εθνική Αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (PHOTOS)

Η Βουλή τίμησε την Εθνική Αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (PHOTOS)

6' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική εκδήλωση για την απόδοση τιμής στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Αποστολής που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, πραγματοποιήθηκε από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και την Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.

Στην εκδήλωση απηύθυναν ομιλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και πολλοί βουλευτές. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κυρία Αθανασία Αναγνωστοπούλου και η Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε κορυφαία την επιτυχία των αθλητών, ιδίως υπό τις συνθήκες και τη συγκυρία κατά τις οποίες αυτή η επιτυχία σημειώθηκε. «Κάθε φορά που ακουγόταν το όνομα καθενός και της χώρας μας, κάθε φορά που κυμάτιζε η γαλανόλευκη, μεταφέρατε, μέσα από τη δική σας δύναμη, στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα της Ελλάδας. Της Ελλάδας και της ιστορίας της, του παρόντος και του μέλλοντος, της Ελλάδας ως διαχρονικού λίκνου και κοιτίδας του ολυμπιακού πνεύματος και του ολυμπιακού ιδεώδους.

Είμαστε υπερήφανοι για το παράδειγμα και το υπόδειγμα που προσφέρατε σε όλους μας. Ιδιαίτερα δε το παράδειγμα αισιοδοξίας και δύναμης που προσφέρατε στη νέα γενιά, το μεγαλύτερο θύμα αυτής της κρίσης. Τους μεταφέρατε πως μπορεί να μετατρέψει κανείς ακόμα και την αναπηρία σε δύναμη» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε διαβεβαιώνοντας τους αθλητές πως η Πολιτεία, όχι ως αντίδωρο αλλά ως ανταπόδοση, θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στο χρέος απέναντί σας που ταυτόχρονα είναι και χρέος απέναντι στην πατρίδα μας».

«H εκδήλωση απόδοσης τιμής συνδυάζει και αξιοποιεί τον θεσμό της ακρόασης φορέων, ακριβώς για να έχετε εσείς τη δυνατότητα να μας μιλήσετε για τα βιώματά σας ως αθλητές που παίρνετε μέρος στην κορυφαία διεθνή αθλητική διοργάνωση, και εμείς ως βουλευτές –και μέσω ημών και οι πολίτες– να έχουμε τη δυνατότητα να σας ακούσουμε και να σας τιμήσουμε για την υπερπροσπάθειά σας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

Τόνισε, ακόμη, ότι με τη συμμετοχή των ανάπηρων αθλητών μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενδυναμώνει ο αγώνας για να κρατηθούν η παράδοση και οι αξίες του ολυμπιακού πνεύματος, μέσα σε πολλαπλές αναιρέσεις από την άκρατη εμπορευματοποίηση, που ανατροφοδοτείται και με τα θλιβερά διαχρονικά φαινόμενα των αναβολικών ουσιών ή του ακραίου ανταγωνισμού.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι οι βουλευτές έχουν επίγνωση των εξαιρετικών δυσχερειών προετοιμασίας των αθλητών που μετείχαν στους Παραολυμπιακούς, «δυσχέρειες που –όπως τόνισε– για πολίτες όπως εσείς είναι σίγουρα πιο μεγάλες από αυτές που η κρίση έχει γεννήσει για όλους τους συμπολίτες μας» και συμπλήρωσε: « Η Πολιτεία βοήθησε, βοηθάει και θα πρέπει να βοηθάει ακόμα παραπάνω».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η συμβολή του υποδείγματος της προσπάθειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας είναι σημαντική για να ενθαρρυνθούν και να εμπνευστούν οι νέοι άνθρωποι, «να προσεγγίσουν τον αθλητισμό που είναι ταυτόχρονα υγεία, ψυχαγωγία, κοινωνικότητα, κοινωνική καταξίωση μέσα σε ένα περιβάλλον διευρυμένης κοινωνικής δοκιμασίας του ατομικού αλλά και του συλλογικού πνεύματος».

Ευχαριστώντας τους αθλητές «που μας έκαναν υπερήφανους με τη συμμετοχή τους, τις επιδόσεις και τα ρεκόρ που κατέρριψαν» ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. «Με τη βοήθεια των προπονητών σας και των συγγενών σας καταρρίψατε κάτι σημαντικότερο από τα ρεκόρ. Καταρρίψατε σύνορα. Το σύνορο ανάμεσα στον πόνο και την επιτυχία, το σύνορο ανάμεσα στον φόβο και στον θρίαμβο, το σύνορο ανάμεσα στην προκατάληψη και στην αποδοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αναγνωρίζοντας τον δρόμο που έχει να διανύσει η Πολιτεία ως προς την κατάρριψη προκαταλήψεων για τους ανθρώπους με αναπηρία, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ορίζει ότι το 15% των θέσεων που θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτονται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία «σαν μια έμπρακτη στήριξη του αγώνα που δίνετε καθημερινά, μα και σαν μια διαρκή υπόμνηση προς την κοινωνία πως εσείς δεν είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πως η ποιότητα και το ήθος μιας χώρας αποτυπώνονται πρωτίστως στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους, για να τους κάνει κι αυτούς πιο δυνατούς», κατέληξε.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στα εμπόδια πρόσβασης σε υπηρεσίες αλλά και σε πνευματικά αγαθά των ανθρώπων με αναπηρία: «Η αυτονόητη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και δημόσια αγαθά είναι συχνά τυραννικά δύσκολη. Τα εμπόδια δεν είναι υλικά, είναι εμπόδια νοοτροπίας, που πηγάζουν από βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέσα στα σχολεία, αφού μόνο η γνώση διώχνει τον φόβο και τις προκαταλήψεις. Eπιμένουμε να μάθει η νέα γενιά ότι το διαφορετικό δεν είναι κάτι το κακό, αλλά τελικά ένας πλούτος για κάθε κοινωνία. Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα της αναπηρίας παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα» τόνισε. Τέλος, απευθυνόμενος προς τους αθλητές υπογράμμισε: «Ανεξάρτητα αν διακριθήκατε με μετάλλια ή όχι, η απίστευτη επιμονή και το πείσμα σας σας έφεραν μέχρι εδώ. Είστε οι πιο αποτελεσματικοί δάσκαλοι, που μας θύμισαν ξεχασμένες αξίες και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε από καρδιάς».

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο προπονητές και αθλητές της Ελληνικής Αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.

Ο εθνικός προπονητής ποδηλασίας, κ. Γεώργιος Βαρβεράκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Πολιτείας στους αθλητές με αναπηρία και στους προπονητές τους: «Μέσα από τα βάθη της ψυχής μας φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε: στήριξη. Στήριξη από όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά. Όταν σβήσουν τα φώτα αυτής της εκδήλωσης, μην αφήσετε να σβήσουν τα όνειρά μας, σας θέλουμε δίπλα μας».

Ο εθνικός προπονητής άρσης βαρών σε πάγκο, κ. Δημήτρης Ιωαννίδης, επισήμανε τη χρησιμότητα του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία: «Οι ανάπηροι βελτιώνουν με τον αθλητισμό την καθημερινότητά τους, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την άδικη στάση της κοινωνίας. Ο αθλητισμός είναι προϋπόθεση για να ενσωματωθούν οι ανάπηροι, να γίνουν αποδεκτοί, και είναι υποχρέωση όλων μας να τους βοηθήσουμε να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά τους».

Ο κ. Γρηγόρης Ιωαννίδης, ασημένιος παραολυμπιονίκης στο μπότσια ατομικό και χάλκινος στο μπότσια στα ζευγάρια, επικεντρώθηκε στις δυσκολίες των ανάπηρων αθλητών. «Ως αθλητές ζητούμε μόνο την υλοποίηση όσων ορίζουν οι νόμοι, μην περιοριστείτε στις τιμές μόνο, επιθυμούμε την άμεση και έμπρακτη επίλυση των προβλημάτων μας» είπε ο αθλητής.

Η κυρία Δήμητρα Κοροκίδα, χάλκινη παραολυμπιονίκης στη σφαίρα γυναικών, αναφέρθηκε στα προβλήματα των ανάπηρων αθλητών ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας για να αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια τη ζωή, σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση στη χώρα έχει επηρεάσει πολλούς ανάπηρους αθλητές, που σκέφτονται να τερματίσουν την αθλητική τους πορεία.

Ο κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλου, ασημένιος παραολυμπιονίκης στην ξιφασκία με αμαξίδιο, στην παρέμβασή του ζήτησε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Πολιτείας και την ενότητα του πολιτικού κόσμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των Ελλήνων.

Η κυρία Μαρία Καλπακίδου, αθλήτρια της κολύμβησης, μέλος της Παραολυμπιακής Ομάδας, σημείωσε ότι οι αθλητές με αναπηρία στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες και ζήτησε τη διευκόλυνση όσων ανάπηρων αθλητών εργάζονται, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού.

Ο χρυσός παρολυμπιονίκης άρσης βαρών σε πάγκο κ. Παύλος Μάμαλος τόνισε: «Εμείς δώσαμε την ψυχή, την καρδιά, το αίμα μας σε αυτό που λέγεται Παραολυμπιάδα. Δεν είναι αδικία να έχω φέρει τρία ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα μου, να κάνω έπαρση σημαίας ψηλά στον ιστό, να βουρκώνω από χαρά και συγκίνηση, με τέσσερα χρόνια ολυμπιακής προετοιμασίας και να μην έχω διορισθεί;» αναρωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και Αρχηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής του Ρίο 2016, κ. Γεώργιος Φουντουλάκης, λαμβάνοντας τον λόγο δήλωσε περήφανος για τους αθλητές του. «Αυτοί οι αθλητές, ανάμεσα στις 165 χώρες στο Ρίο, κατέταξαν την Ελλάδα στην 24η θέση. Έχουν σπάνιο ήθος, είναι αθλητές, εργαζόμενοι, οικογενειάρχες. Είναι αθλητές που παλεύουν με την αξία τους να κατακτήσουν αυτές τις διακρίσεις ενάντια στα αναβολικά και στη φαρμακοδιέγερση. Είμαι υπερήφανος που έχω την πιο δυνατή ομάδα στην Ελλάδα και αυτό το αποδεικνύουν οι συνεχείς διακρίσεις τους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Φουντουλάκης αναφέρθηκε στην απαξίωση και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα, καθώς και στις δυσκολίες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα δε στα μέτρα που τους έπληξαν εν μέσω της κρίσης, και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μπει ο ίδιος «φραγμός σε περαιτέρω περικοπές και μέτρα που θα κάνουν τον ανάπηρο να πάει σαράντα χρόνια πίσω, να κλειστεί στο σπίτι του».

Η Βουλή τίμησε την Εθνική Αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (PHOTOS)-1
Η Βουλή τίμησε την Εθνική Αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (PHOTOS)-2
Η Βουλή τίμησε την Εθνική Αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (PHOTOS)-3

O Kυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζει τους παραολυμπιονίκες:

Η Βουλή τίμησε την Εθνική Αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (PHOTOS)-4

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή