Εκλογή-θρίλερ στην Ιεραρχία

Εκλογή-θρίλερ στην Ιεραρχία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικόλαος Φίλης προτάθηκε για νέος μητροπολίτης στην Αρτα. Ηταν ένα απρόοπτο που προκάλεσε ευθυμία στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μια εκλογή με ανατροπές.

Ειδικότερα, στον απόηχο των γεγονότων της ρήξης της Εκκλησίας με την κυβέρνηση για τα Θρησκευτικά, έγινε χθες η εκλογή για τη μητρόπολη Αρτας, ύστερα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του μητροπολίτη Ιγνατίου. Κατά την πρώτη ψηφοφορία στην οποία προτείνονται οι υποψήφιοι από τους μητροπολίτες (βέβαια, τα πρόσωπα έχουν προκαθορισθεί ατύπως) βρέθηκε ψηφοδέλτιο με το όνομα «Νικόλαος Φίλης». Το ίδιο συνέβη και κατά τη δεύτερη τελική ψηφοφορία μεταξύ των δύο προκριθέντων. Η ψήφος ανήκει σε μητροπολίτη που θέλει τον κ. Φίλη ομοτράπεζό του στην Ιερά Σύνοδο; Ή, μήπως, ήταν κάποιος που δεν ήξερε ποιον να ψηφίσει;

Αλλωστε, η ψηφοφορία έχει… παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην μητροπολίτης Αρτας Ιγνάτιος, όταν παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, πρότεινε η θέση να πληρωθεί από τον πρωτοσύγκελλό του (ο δεύτερος τη τάξει σε μία μητρόπολη), αρχιμανδρίτη κ. Θεολόγο Ντούβαλη. Το άτυπο αίτημα γνωστοποιήθηκε και στον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος το αντιμετώπισε με θετικότητα. Ωστόσο, φέρεται να υπήρξαν ενστάσεις εκ μέρους μητροπολιτών (ορισμένοι εστίασαν στην καθ’ υπόδειξη διαδοχή).

Τελικά, στην πρώτη ψηφοφορία (για την κατάρτιση του τριπροσώπου όπως λέγεται) ο επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πήρε 61 ψήφους, ο αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Ντούβαλης 27 ψήφους και ο αρχιμανδρίτης κ. Πλάτων Κρικρής 14 ψήφους. Επίσης, ευρέθησαν 3 λευκές και μία άκυρη ψήφοι (υπέρ του Ν. Φίλη). Στη δεύτερη ψηφοφορία μητροπολίτης Αρτας ανεδείχθη ο κ. Καλλίνικος με 66 ψήφους επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο κ. Θεολόγος Ντούβαλης έλαβε 12 ψήφους. Ωστόσο, εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι και ο νέος μητροπολίτης Αρτας με τον απερχόμενο Ιγνάτιο έχουν πνευματικές σχέσεις και μάλλον θεωρείται μια ομαλή μετάβαση στη μητρόπολη, παρότι η ψηφοφορία ανέτρεψε τα αρχικώς συμφωνηθέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή