Νέα τουριστικά προϊόντα, η λύση

Νέα τουριστικά προϊόντα, η λύση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει «τουρισμός αποθεραπείας έπειτα από ατυχήματα»; Η απάντηση είναι «ναι». Και θα μπορούσε να είναι ένας από τους επόμενους στόχους της ηγεσίας της ελληνικής τουριστικής «βιομηχανίας», η οποία βρίσκεται προς αναζήτηση νέων «προϊόντων», προορισμών και πακέτων, προκειμένου να διατηρήσει τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς της. Ο λόγος αφορά τον λεγόμενο ιατρικό τουρισμό, ο οποίος, μαζί με τον θρησκευτικό, αποτελούν δύο εξειδικευμένους τομείς στους οποίους «επενδύουν» όλες ή σχεδόν όλες οι χώρες-προορισμοί. Και ήταν ένας Ρώσος, ο υπεύθυνος Κοινωνικής Ασφάλισης της Ρωσίας Γεβγένι Πισαρέφσκι, ο οποίος επιχείρησε «να ανοίξει τα μάτια» στους Ελληνες, μιλώντας σε συνέδριο με αντικείμενο τις ελληνορωσικές σχέσεις στον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο. Εκεί, λοιπόν, ανέλυσε όσο μπορούσε τις δυνατότητες συνεργασίας Ρωσίας και Ελλάδας για την ανάπτυξη προγραμμάτων ιατρικού τουρισμού επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Πισαρέφσκι είπε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι, για να επιτύχει το εγχείρημα, απαιτείται η δημιουργία επιτροπής από τους υπουργούς των δύο χωρών που έχουν συναρμοδιότητα σε θέματα ιατρικού τουρισμού και θα συνεργάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ενα αντίστοιχο σχήμα, μας είπε, είχε λειτουργήσει σε υπουργικό επίπεδο με επιτυχία μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας από το 2008 έως το 2014, σε διάφορους τομείς όπου συνεργάζονταν οι δύο χώρες. Μια ανάπτυξη προγραμμάτων ιατρικού τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να δημιουργήσει ρεύμα Ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας, για παράδειγμα για λόγους αποθεραπείας έπειτα από ατυχήματα (σ.σ.: που αναφέραμε και παραπάνω). Μια κυβερνητική συμφωνία, βέβαια, για κοινά προγράμματα ιατρικού τουρισμού προϋποθέτει, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Πισαρέφσκι, και την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης.

Χρονικά, πάντως, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρεί ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα εν λόγω προγράμματα το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδρυμα του οποίου ηγείται ο κ. Πισαρέφσκι, με προϋπολογισμό 600 δισ. ρουβλίων, ασφαλίζονται 55 εκατ. Ρώσοι. Το όνομά του έχει συνδεθεί με την επιτυχία της Ελλάδας το 2013, οπότε προσείλκυσε 1,3 εκατ. Ρώσους τουρίστες ξοδεύοντας 1,3 δισ. ευρώ. Τότε ο κ. Πισαρέφσκι ήταν επικεφαλής του ρωσικού τουριστικού οργανισμού Rostourism. Το 2013 η Ελλάδα πέτυχε το ρεκόρ έλευσης Ρώσων επισκεπτών, ενώ το σύνολο των ξένων τουριστών στη χώρα έφθασε σε 20,1 εκατ. Φέτος, με αναμενόμενες συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό άνω των 26 εκατ., αναμένεται να έλθουν συνολικά στην Ελλάδα περίπου 700.000 Ρώσοι τουρίστες. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Κύπρος, που υλοποίησε φέτος συγκροτημένο σχέδιο προσέλκυσης Ρώσων τουριστών, είχε ήδη στο 8μηνο 555.797 αφίξεις από τη Ρωσία. Και αυτό ενώ στο σύνολο του έτους θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ξένους τουρίστες.

Παράλληλα, μια άλλη δράση που επιχειρείται από την ελληνική πλευρά είναι η προσέλκυση για διακοπές στη χώρα μας Ρώσων εργατών σε εργοστάσια της Βόρειας Ρωσίας, όπου υπάρχει ηλιοφάνεια μόλις 50 ημέρες το έτος. Η συγκεκριμένη δράση μπορεί να τεθεί στο πλαίσιο επίσκεψης ρωσικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας τον Οκτώβριο. Αντίστοιχο πρόγραμμα εφαρμόζει και η Βουλγαρία. Γιατί όχι και η Ελλάδα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή