ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προφυλακίσεις για απάτη με IBAN στο ΙΚΑ

profylakiseis-gia-apati-me-iban-sto-ika-2155069

Εννέα συλληφθέντες με σοβαρές κατηγορίες, όπως απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στο αδίκημα αυτό, απολογήθηκαν για τις πράξεις τους ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη και της επίκουρης ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάπα.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, έκριναν προσωρινά κρατούμενους τους δύο βασικούς κατηγορούμενους, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του ΙΚΑ. Οι ίδιοι δικαστικοί λειτουργοί άφησαν ελεύθερους  -με ή χωρίς περιοριστικούς όρους κατά περίπτωση – άλλους επτά κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας που προηγήθηκε, εντοπίστηκαν 219 ύποπτα παραστατικά. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι φέρονται ότι «χρησιμοποιούσαν» IBAN από λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων και κατέθεταν χρήματα για διάφορες ιατρικές δαπάνες.

Στη συνέχεια παρενέβαιναν στους υπολογιστές άλλαζαν τους αριθμούς των IBAN, καταθέτοντας τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς και  μετά την κατάθεση των χρημάτων, δια της ίδιας οδού, ξαναδιόρθωναν τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς, για να μην κινούν τις υποψίες.

Παρόλα αυτά, οι έκνομες ενέργειές τους αποκαλύφθηκαν και όπως διαπιστώθηκε η ζημία που προκάλεσαν στο ΙΚΑ ξεπερνά τις 160.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το  γεγονός ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι ασφαλισμένοι, αν και σύμφωνα με τα παραστατικά εμφανίζονταν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, εν τούτοις τις επίμαχες ημερομηνίες όλοι βρίσκονται στα πόστα τους και εργάζονται κανονικά.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε :

* Στις 06-06-2013 χορηγούνται σε ασφαλισμένη  υλικά αυτοκαθετηριασμού (υδρόφιλοι καθετήρες με ουροσυλλέκτες). Είδος που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για την χορήγηση του απαιτείται προσκόμιση ουροδυναμικής μελέτης και ιατρική γνωμάτευση από την οποία να προκύπτει ο αριθμός κενώσεων της κύστης. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα η γυναίκα εμφανίζεται να εργάζεται κανονικά με είκοσι πέντε (25) ημέρες απασχόλησης κατά μήνα σε ιδιωτικό ιατρείο, στην περιοχή του Κολωνακίου Αττικής.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με έναν άντρα ασφαλισμένο, ο οποίος δεν είχε λείψει ούτε μία ημέρα από την εργασία του, στη Βουλή Ελλήνων, αλλά και με δύο  ακόμα ασφαλισμένες, οι οποίες εμφανίζονται  να εργάζονται κανονικά, η μία ως καθηγήτρια και η άλλη ως βοηθός σε κομμωτήριο.

*Σε μία άλλη περίπτωση  οι ελεγκτές εντόπισαν ότι οι παροχές που έχουν χορηγηθεί αφορούν πρόσθετη περίθαλψή, σκευάσματα ειδικής διατροφής, υλικά αυτοκαθετηριασμού και επιθέματα. Στην εν λόγω ασφαλισμένη, εμφανίζεται να έχει χορηγηθεί το είδος «άρθρωση γόνατος με υδραυλική περιστροφή» στις  19-08-2015. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντικαθίσταται μετά από πέντε (5) έτη. Ωστόσο, με νεώτερη απόφαση, τον Οκτώβριο του 2015, χορηγείται το είδος δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης σπονδυλικής στήλης. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφορά παιδιά ηλικίας έως δέκα έξι (16) ετών και αντικαθίσταται μετά από δέκα οχτώ (18) μήνες. Παρόλα αυτά το ίδιο είδος χορηγήθηκε στην εν λόγω ασφαλισμένη και δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος. Έχει δε χορηγηθεί σε αυτή και μηχάνημα ορθοστάτισης και βάδισης που χορηγείται σε ασθενείς με παραπληγία ή τετραπληγία. Παρόλα αυτά και η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν έλειψε ούτε μία ώρα από την εργασία της σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.