«Γκρίζες» τουρκικές ΝΟΤΑΜ για το Καστελόριζο

«Γκρίζες» τουρκικές ΝΟΤΑΜ για το Καστελόριζο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση που αθροίζεται στις προσπάθειές της για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Καστελόριζο προέβη η Αγκυρα.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν δύο NOTAM με τις οποίες όχι μόνον καλούν την Αθήνα να μην προβεί σε προγραμματισμένες ασκήσεις στη θαλλάσια περιοχής δυτικά του Καστελόριζου αλλά, παράλληλα, σημειώνουν ότι το ακρητικό νησί βρίσκεται στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.  

Συγκεκριμένα, με την ΝΟΤΑΜ Α4447/16 με την οποία αναφέρονται στην αντίστοιχη ελληνική Α2200/16, η οποία δεσμεύει περιοχή Δυτικά του Καστελόριζου λόγω διεξαγωγής άσκησης SAR το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι  το Καστελόριζο (MEIS στην τουρκική, όπως αναφέρεται) είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, η Αγκυρα εξέδωσε την Τρίτη και την ΝΟΤΑΜ Α4455/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελέσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις την άσκηση SAR (18-19/10) ανήκει στην τουρκική περιοχή Ερευνας-Διάσωσης, καλώντας ως εκ τούτου τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με τις τουρκικές.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ», λεπτομερές υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για την αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο από την Τουρκία, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις, κατέθεσε επισήμως πριν από λίγες ημέρες η Αθήνα. Από τους αρμόδιους Ελληνες διπλωματικούς και στρατιωτικούς αντιπροσώπους στο ΝΑΤΟ, καταγγέλθηκε η ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στον βυθό του Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή