Δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Δεν επιθυμούμε αυξήσεις»

Δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Δεν επιθυμούμε αυξήσεις»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρνησή τους να δεχθούν αυξήσεις στους μισθούς τους εν μέσω οικονομικής κρίσης και, προφανώς, αντιλαμβανόμενοι τις αντιδράσεις που έχουν ήδη προκληθεί μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό για μισθολογικά θέματα, οι δικαστικοί λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενός εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, αρμοδίου για κρίσιμα θέματα, με χθεσινή τους ανακοίνωση κοινοποιούν: «Ουδέποτε ζητήσαμε ούτε επιθυμούμε αυξήσεις εν μέσω κρίσης».

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι εκείνο που διεκδικούν δεν είναι τίποτα περισσότερο «από ό,τι ισχύει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, δηλαδή τον σεβασμό του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει, όπως αναφέρουν, την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας». Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου εμμένουν –και αυτοί– στο πάγιο αίτημα όλων των δικαστικών ενώσεων για συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους, όπως άλλωστε και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων προ ημερών, θέτουν θέματα που σχετίζονται με την άρνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού να τους δεχθεί, παρά το γεγονός, όπως αναφέρουν, ότι έχουν ζητήσει ραντεβού εδώ και πέντε μήνες. «Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες, που εκκρεμεί αίτημα του συνόλου των δικαστικών ενώσεων της χώρας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί διαθέσιμος χρόνος προκειμένου οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του συνόλου των δικαστικών λειτουργών να τον ενημερώσουν για τα τρέχοντα ζητήματα της δικαιοσύνης και να ενημερωθούν με σαφήνεια για το σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση νέο μισθολόγιό μας».

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν τη θέση όλων των δικαστικών ενώσεων για εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου που δικαίωσε τους δικαστές για μία από τις τέσσερις μειώσεις που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους μετά το 2010 και συγκεκριμένα για τη μείωση του 2012.

Για τη μη εφαρμογή της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης, οι ανώτατοι δικαστικοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζουν πως «πλήττεται έτσι το κράτος δικαίου και η συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική ανεξαρτησία».

Σε ό,τι αφορά πάντως τα μισθολογικά των δικαστών ενόψει του νέου ειδικού μισθολογίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, υποσχέθηκε λελογισμένες αυξήσεις σε υψηλόβαθμους δικαστές και μικρές μειώσεις στους δικαστές που υπηρετούν στους χαμηλούς βαθμούς της δικαστικής ιεραρχίας, ενώ οι νέοι που θα εισέρχονται στο δικαστικό σώμα θα λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή