Αύριο η απέλαση του 49χρονου Γάλλου

Αύριο η απέλαση του 49χρονου Γάλλου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη, κρατείται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ο 49χρονος Γάλλος, που το βράδυ της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο στην Ασπροβάλτα, ως ύποπτος για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας. Μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη όπου αρχικά κρατείτο και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει απέλασή του στη Γαλλία αύριο Πέμπτη. Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε ότι οι Ελληνες αστυνομικοί έστειλαν τη Δευτέρα –μέσω του ευρωπαϊκού διαύλου συνεργασίας SIRENE– «σήμα» στους Γάλλους συναδέλφους τους, δηλώνοντας «έτοιμοι» για την απέλασή του. Συγκεκριμένα, η απέλαση του 49χρονου προβλέπεται να γίνει με προγραμματισμένη πτήση αύριο Πέμπτη.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν η «επιστροφή» του 49χρονου θα γινόταν συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών ή εάν τον Γάλλο υπήκοο θα έρχονταν να παραλάβουν από το «Ελ. Βενιζέλος» αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του. Μάλιστα, Ελληνας αξιωματικός που ρωτήθηκε σχετικά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο 49χρονος να ταξιδέψει δίχως συνοδεία αστυνομικών από την Αθήνα στο Παρίσι. Πάντως, η απόφαση απέλασης (για λόγους εθνικής ασφαλείας) κοινοποιήθηκε στον 49χρονο στα τέλη Σεπτεμβρίου και παρότι είχε τη νομική δυνατότητα, δεν παρεμπόδισε την επιστροφή του στη Γαλλία. Μετά τη σύλληψή του η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας (DGSI) ανέσυρε επιπλέον στοιχεία για το παρελθόν του 49χρονου.

Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση των Ελλήνων αξιωματικών ο ύποπτος το διάστημα 2009-2011 κατηγορήθηκε δύο φορές για παραβάσεις του νόμου περί όπλων (πλημμέλημα), καθώς και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και την «ενεργοποίηση» του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη Γαλλία, που ωστόσο εξέπνευσε προ μηνών. Ακόμα, από τον έλεγχο του διαβατηρίου του προέκυψαν ταξίδια σε Υεμένη, Ιράκ και αλλού. Νεότερα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ» αναφέρουν ότι ο Γάλλος ύποπτος ασπάστηκε το ισλάμ το 2001 και τα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε σε χώρες της Μέσης Ανατολής προκειμένου να «μελετήσει το ριζοσπαστικό ισλάμ και το κοράνι». Μάλιστα, το 2007 απελάθηκε από την Υεμένη λόγω των ακραίων θρησκευτικών του απόψεων και μετακινήθηκε σε Αίγυπτο και Αλγερία, όπου ανέπτυξε επαφές με δίκτυα υποστηρικτών της τζιχάντ. Στη Γαλλία υπήρξαν αναφορές για επαφές του με ριζοσπαστικά τζαμιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή