Χειρουργεία… στα τυφλά καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Χειρουργεία… στα τυφλά καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασθενείς χειρουργούνται στα «τυφλά», χωρίς να έχει προηγηθεί αξονική τομογραφία, αφού τα σχετικά μηχανήματα είναι χαλασμένα. Στην καταγγελία αυτή προέβη χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ασθενής προσήλθε στην εφημερία του Σισμανόγλειου νοσοκομείου με ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και χειρουργήθηκε στα «τυφλά», καθώς κρίθηκε από τους αγγειοχειρουργούς ότι δεν θα άντεχε την ταλαιπωρία να μεταφερθεί για αξονική τομογραφία σε άλλο νοσοκομείο. Οι δύο αξονικοί του Σισμανογλείου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης – ο ένας εδώ και 1,5 χρόνο και ο άλλος τους τελευταίους δύο μήνες. Η ΠΟΕΔΗΝ, που άνοιξε τον φάκελο «χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα σε νοσοκομεία του ΕΣΥ», κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί την πρόθεση ιδρυμάτων της χώρας να δωρίσουν ιατρικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία από δημόσια νοσοκομεία ανά τη χώρα που έχει συλλέξει η ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας ο αξονικός τομογράφος είναι χαλασμένος και στο Νοσοκομείο Εδεσσας δεν υπάρχει καν μηχάνημα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτών των νοσοκομείων να μεταφέρονται για εξέταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα. Στο Νοσοκομείο Κατερίνης, ο μαστογράφος είναι χαλασμένος εδώ και μήνες, στο Θεαγένειο δεν λειτουργεί το Pet scan γιατί δεν έχει ραδιοφάρμακα, στο ΑΧΕΠΑ ο αγγειογράφος μία ημέρα λειτουργεί και δέκα ημέρες είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών. Στο Αττικό, ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος εδώ και δύο χρόνια, στο Κρατικό Νικαίας είναι χαλασμένα πέντε χειρουργικά τραπέζια και οι προβολείς των χειρουργείων, στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων τα τρία απλά ακτινολογικά μηχανήματα λειτουργούν πάνω από 28 χρόνια και στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας το τεστ κοπώσεως είναι εδώ και ένα χρόνο χαλασμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή