Εν αναμονή νέων τροπολογιών

Εν αναμονή νέων τροπολογιών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν νέο κύκλο προσφυγών και νομικών διεκδικήσεων αναμένεται να προκαλέσει το κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων καναλιών, καθώς επίκειται η κατάθεση τροπολογιών για τη μετάθεση αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στην κυβέρνηση, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι αδειοδοτημένοι φορείς και κυρίως για να μπορέσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) να δώσει εντολή στην Digea να μην μεταδίδει τους μη αδειοδοτημένους φορείς.

Οσον αφορά το πρώτο, η διακήρυξη των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών προβλέπει την πιστοποίηση των αδειοδοτημένων φορέων από το ΕΣΡ. Η ανεξάρτητη αρχή σήμερα δεν υφίσταται και η πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη συγκεκριμένη αδειοδότηση προμηνύει ότι θα καθυστερήσει πολύ να συγκροτηθεί εκ νέου. Ως συνέπεια, η πιστοποίηση των φορέων που έλαβαν και κατέβαλαν την πρώτη δόση, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα πρέπει να γίνει από άλλον φορέα, π.χ. τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ). Προς τούτο θα πρέπει να ψηφιστεί τροπολογία που θα μεταφέρει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα στη ΓΓΕΕ ή στον υπουργό Επικρατείας.

Σε ό,τι αφορά τη διακοπή εκπομπής των μη αδειοδοτημένων φορέων μέσω της Digea, η τελευταία, ως ρυθμιζόμενος φορέας από την ΕΕΤΤ, μπορεί να λάβει τη σχετική εντολή μόνον από τη συγκεκριμένη αρχή. Ομως, η ΕΕΤΤ μπορεί να λάβει την εντολή για το κλείσιμο από τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή το ΕΣP. Eπειδή αυτό δεν υφίσταται, θα πρέπει πάλι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα να περιέλθει στην κυβέρνηση μέσω κάποιας τροπολογίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι αυτή η επικείμενη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στην κυβέρνηση θα προκαλέσει άλλον ένα γύρο προσφυγών αντισυνταγματικότητας. Το κύμα προσφυγών αυτό δεν θα αποσοβηθεί ακόμη και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει ότι είναι συνταγματική η πρόσφατη αδειοδότηση των καναλιών από την κυβέρνηση και όχι από το ΕΣΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή