Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει συγκληθεί προκειμένου να κρίνει μείζονος σημασίας θέματα που σχετίζονται με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά την πρώτη διάσκεψη των ανωτάτων δικαστικών την Τετάρτη, δόθηκε μάχη επιχειρημάτων προκειμένου να κριθεί αν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών είναι καθ’ όλα σύννομες ή όχι, αν δηλαδή πρέπει να γίνουν δεκτές, για να μπορέσει το δικαστήριο να περάσει στην εξέταση της ουσίας των θεμάτων που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας, που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, ο εισηγητής της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου πρότεινε να απορριφθούν οι προσφυγές, επικαλούμενος νομικούς λόγους, ενώ διατυπώθηκε αντίλογος από παριστάμενους ανώτατους δικαστές.

Αν τελικώς σήμερα, οπότε και θα ολοκληρωθεί η εξέταση των ζητημάτων για το αν οι προσφυγές θα γίνουν δεκτές ή όχι, το δικαστήριο δεχθεί την απόρριψή τους, τότε το θέμα τελειώνει εκεί. Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί χωρίς το δικαστήριο να μπορεί να μπει στην ουσία και να αποφανθεί αν ο νόμος είναι συνταγματικός ή όχι. Μπορεί, όμως, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές στην «Κ», το δικαστήριο να επανέλθει και να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου, καθώς δεύτερο πακέτο προσφυγών πρόκειται να εκδικαστεί στις 13 Ιανουαρίου, αφού τα κανάλια έχουν προσφύγει με άλλη νομική βάση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και ενώ σήμερα συνεδριάζει για δεύτερη φορά η Ολομέλεια του ΣτΕ για ένα θέμα που έχει λάβει διαστάσεις και έχει μονοπωλήσει την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το κλίμα στη Δικαιοσύνη κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο βαρύ. Οι παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων από την Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ, που ακολούθησαν των προεδρικών χειρισμών (ματαίωση της διάσκεψης στις 30 Σεπτεμβρίου λόγω «κλίματος»), σηματοδότησαν το μέγεθος των αντιδράσεων μέσα στο δικαστήριο, καθώς και οι δύο παραιτηθέντες Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος ανήκουν στους δικαστές με κύρος και επιρροή.

Το τεταμένο κλίμα από τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων επιδεινώθηκε από τις γενικότερες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη μετά τις σφοδρές επικρίσεις για χειρισμούς της ηγεσίας της σε ό,τι αφορά συζητήσεις της με τον πρωθυπουργό για μισθολογικά ζητήματα, αλλά και για το θέμα της συνταγματικής παράκαμψης του ορίου ηλικίας των ανωτάτων δικαστικών και της διά νόμου παράτασής του μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές ενέτασσαν στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στο δικαστήριο πιέσεις που επιχειρείται να ασκηθούν ενόψει της διάσκεψης, «κίτρινα» δημοσιεύματα για δικαστές υψηλού κύρους προκειμένου να τους «ακυρώσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή