Σύνοδος Πρυτάνεων για τα μεταπτυχιακά

Σύνοδος Πρυτάνεων για τα μεταπτυχιακά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτροπές παντού! Σε ΑΕΙ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, στη Βουλή για το λύκειο και το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη η διήμερη τακτική Σύνοδος Πρυτάνεων με κεντρικά θέματα το νομοσχέδιο που καταργεί τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές και τα προβλήματα των πανεπιστημίων. Για το νομοσχέδιο ο προεδρεύων της Συνόδου πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων, για την οποία η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου φέρεται να μην είναι αρνητική.

Η κ. Αναγνωστοπούλου αναμένεται να παραστεί αύριο στη Σύνοδο, έχοντας να παρουσιάσει τις νέες θέσεις πανεπιστημιακών που προκήρυξε για τα ΑΕΙ, αλλά και το πακέτο δράσεων για την ανώτατη εκπαίδευση, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Επίσης, κονδύλια για την έρευνα περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας – Ερευνας που θεσμοθετεί το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας. Το ν/σ θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη. Αλλωστε, η συζήτηση αυτή πάει πίσω την έναρξη της συζήτησης για τις αλλαγές στο λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γαβρόγλου θα ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και θα προτείνει στη συζήτηση, εκτός από τα δύο γνωστά πορίσματα (της επιτροπής υπό τον Αντώνη Λιάκο και εκείνης υπό τον κ. Γαβρόγλου), να τεθούν και όλα τα προηγούμενα πορίσματα που προέκυψαν από τον διάλογο που διεξήγαγε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), όπως αυτό του Γ. Μπαμπινιώτη. Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου θα προτείνει να κληθούν στη Βουλή οι πρώην πρόεδροι του ΕΣΥΠ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου-ΙΕΠ, οι πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ.ά. Ποιοι θα αποδεχθούν την πρόσκληση δεν είναι γνωστό, αλλά επί του πορίσματος, που θα συνταχθεί περί τα τέλη του 2016, θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαλόγου (μικρός, υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι, προλαβαίνοντας τις επικρίσεις) και τελικά η ηγεσία του υπουργείου θα αποφασίσει για όσα θα ισχύσουν από τους μαθητές της Α΄ λυκείου 2016-17.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή