ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρώσεις προαναγγέλλει το υπ. Παιδείας

kyroseis-proanaggellei-to-yp-paideias-2155668

Σκληραίνει τη στάση του το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τις αντιδράσεις γονέων κατά της φιλοξενίας των προσφυγόπουλων στα θρανία των παιδιών τους, καθώς τους προειδοποιεί ότι υπάρχουν κυρώσεις, ενώ η εισαγγελική αρχή παρενέβη στη Βόλβη, όπου γονείς αντιδρούν στη φιλοξενία των προσφυγόπουλων στο σχολείο των παιδιών του. Ειδικότερα, για τους γονείς της κοινότητας Προφήτη του Δήμου Βόλβης, που αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους, χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο, αλλά και μια σειρά από άλλες πράξεις, όπως απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και παράνομη βία. Για το ίδιο θέμα ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ανανιάδης είχε στείλει από την Τετάρτη αναφορά στον εισαγγελέα.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Παντής ανέφερε στην «Κ» ότι «όχι μόνο κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση, αλλά και κανένας γονιός δεν επιτρέπεται να εμποδίσει το δικό του παιδί να πάει στο σχολείο», θέτοντας νέα παράμετρο στο θέμα. «Το να μην επιτρέψεις στο παιδί σου να πάει στο σχολείο είναι αδίκημα, εάν δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος. Και στον Προφήτη δεν υπάρχει λόγος. Είναι απαράδεκτο να αντιδρούν επειδή τις απογευματινές ώρες πηγαίνουν προσφυγόπουλα στο σχολείο, στο οποίο πηγαίνουν και τα παιδιά τους», τόνισε (Ρ/Σ 104,9) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Υποτίθεται ότι είμαστε πολιτισμένος και φιλόξενος λαός…».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας σε έγγραφό του προς τους διευθυντές σχολείων και τους συλλόγους γονέων λέει ότι «η παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Η μη συμμόρφωση με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας πιθανόν να επισύρει νομικές κυρώσεις», ενώ η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας που μετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός των παιδιών.