Πικραμμένος: Ο δικαστής δεν επηρεάζεται από τη συγκυρία

Πικραμμένος: Ο δικαστής δεν επηρεάζεται από τη συγκυρία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατη κριτική άσκησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Παν. Πικραμμένος στον σημερινό πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Σακελλαρίου. Οχι μόνον αποδόμησε την πρόσφατη δήλωσή του ότι οι δικαστές οφείλουν να αφουγκράζονται το κλίμα της κοινωνίας, αλλά τον επέκρινε για την καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως επίσης και για τον τρόπο που διαμόρφωσε εν προκειμένω τη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

«Τον δικαστή δεν πρέπει να τον απασχολεί αν θα είναι αρεστός στον πολιτικό κόσμο ή στους ανωτέρους του και πολύ περισσότερο είναι αδιανόητο να επηρεάζεται από τη συγκυρία που διαμορφώνει την κοινή γνώμη τη συγκεκριμένη στιγμή» ήταν μια από τις χαρακτηριστικότερες αποστροφές του.

Η παρέμβαση του κ. Πικραμμένου έγινε στη διάρκεια εκδήλωσης του Ποταμιού με θέμα «Ποιος απειλεί τη Δικαιοσύνη;» σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στο οποίο υπήρχαν δεκάδες δικαστές και νομικοί. Είναι δε χαρακτηριστικό πως καίτοι ο κ. Πικραμμένος απέφυγε να κατονομάσει έστω μια φορά τον κ. Σακελλαρίου ή να αναφερθεί στην επίμαχη απόφαση των τηλεοπτικών αδειών, όλοι αντελήφθησαν πόσο φωτογραφικές ήταν οι αναφορές του και τον διέκοπταν για να τις χειροκροτήσουν.

«Οσοι κληθήκαμε ως πρόεδροι του ΣτΕ να δικάσουμε σοβαρές υποθέσεις, καταβάλαμε προσπάθεια να τηρούνται απαρέγκλιτα τέσσερις προϋποθέσεις. Πρώτον αυτές να δικάζονται το ταχύτερον δυνατόν, δεύτερον η επιλογή της σύνθεσης της Ολομέλειας να γίνεται με τον πλέον αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο, τρίτον οι υποθέσεις να βρίσκονται εγκαίρως στη διάθεση των άλλων δικαστών και τέταρτον να μην υπάρχει καμία παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού του δικαστηρίου» ήταν άλλη μια φωτογραφική αποστροφή του κ. Πικραμμένου. «Η ευχή μου είναι να ακούσω και σήμερα ότι τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις», πρόσθεσε και έκλεισε την τοποθέτησή του με μια φράση που επίσης καταχειροκροτήθηκε. «Ολοι εμείς που ως πρώην πρόεδροι του ΣτΕ παραλάβαμε και παραδώσαμε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διατηρώντας υψηλό το κύρος του, απαιτούμε αυτό να συνεχιστεί», είπε και υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη δεν απειλείται από κανέναν παρά μόνον από τον εαυτό της. Από κακούς και ανάξιους δικαστές».

Αιχμηρότατη ήταν η τοποθέτηση και του συνταγματολόγου Ν. Αλιβιζάτου στην εκδήλωση. Επικαλούμενος το Σύνταγμα χαρακτήρισε «αδιανόητο» το αίτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στον πρωθυπουργό να παρατείνει τη θητεία της, ενώ χωρίς και εκείνος να κατονομάσει τον κ. Σακελλαρίου είπε ότι είναι ανήκουστο να επικαλείται κάποιος δικαστής για τη διαμόρφωση της κρίσης του το… κλίμα της κοινής γνώμης.

Στην εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Φασουλάκη τοποθετήθηκαν επίσης ο πρώην εισαγγελέας του Α.Π. κ. Ιω. Τέντες, ο πρώην αντεισαγγελέας κ. Βασ. Μαρκής και ο επίκουρος καθηγητής Νομικής κ. Γ. Δημήτραινας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή