«Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν πτοούνται»

«Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν πτοούνται»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχίες και έντονος προβληματισμός για τις κλιμακούμενες επιθέσεις κατά δικαστικών και εισαγγελέων, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη, κυριαρχούν από χθες στο δικαστικό σώμα, που παρακολουθεί τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκφράζοντας σκεπτικισμό για την επόμενη μέρα στη Δικαιοσύνη.

Η στοχοποίηση της εισαγγελέως από την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και οι προειδοποιητικές απειλές ότι ακολουθούν τα χειρότερα, έχουν επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα μέσα στη Δικαιοσύνη, ενώ δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων εκφράζουν φόβους για τις σκοτεινές επιδιώξεις όσων επιχειρούν να τρομοκρατήσουν δικαστικούς λειτουργούς. Πολλοί είναι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτόξευση λάσπης και τις επιθέσεις κατά δικαστών, ενώ άλλοι επισημαίνουν πως πρέπει να επικρατήσει η αναγκαία νηφαλιότητα μέσα στο δικαστικό σώμα και να τεθεί τέλος στην τεταμένη κατάσταση που τείνει να κυριαρχεί.

To υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η τρομοκρατική ενέργεια δεν πρόκειται να κάμψει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης», ενώ προσθέτει «ότι οι απειλές ή οι ενέργειες εκφοβισμού και τρομοκράτησής της πέφτουν στο κενό». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που με ανακοίνωσή της δηλώνει πως «μάταια προσπαθούν να κάμψουν το ανεξάρτητο φρόνιμα των δικαστικών λειτουργών», ενώ η Ενωση Εισαγγελέων, αφού τονίζει ότι οι δικαστές «δεν πτοούνται ούτε τρομοκρατούνται», καλεί την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την ασφάλειά τους.

Η εισαγγελική λειτουργός που βρέθηκε στο στόχαστρο των «Πυρήνων» έγινε ευρέως γνωστή από την αναφορά της κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον οποίο κατήγγειλε για παρεμβάσεις στο έργο της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Πλην αυτής της υπόθεσης, την οποία έθεσε στο αρχείο και δέχθηκε επικρίσεις για την ενέργειά της αυτή, η Γεωργία Τσατάνη, που είναι από τους αρχαιότερους εισαγγελείς εφετών στην Αθήνα, έχει επί χρόνια εποπτεύσει υποθέσεις τρομοκρατίας, ενώ έχει χειριστεί πολύ σημαντικές δίκες, όπως το Βατοπέδι, εξοπλιστικά προγράμματα κ.ά.

Η ίδια είχε θέσει υποψηφιότητα στο πρόσφατο παρελθόν για τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών και είχε λάβει τη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου, ενώ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για τη θέση αυτή είχε συγκεντρώσει μικρό αριθμό ψήφων. Οι καταγγελίες Τσατάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τις οποίες ο ίδιος έχει αρνηθεί, έχουν απασχολήσει επί μακρόν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε δικαστική διερεύνηση και η ίδια η εισαγγελέας έχει διωχθεί και τιμωρηθεί πειθαρχικά με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου των καταγγελιών Τσατάνη, έχει εξεταστεί ο αναπληρωτής υπουργός, αρνούμενος τα περί παρεμβάσεων, ενώ η εισαγγελέας έχει επιμείνει ότι δέχθηκε πιέσεις για τον χειρισμό της υποθέσεως Βγενόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή