Μια σπουδαία δωρεά στο ΑΠΘ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να είπε το μεγάλο «Όχι» στο κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας το 2011, είπε όμως το μεγάλο «Ναι» για τη δωρεά του αρχείου του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο συγγραφέας και συλλέκτης Ιωάννης Μέγας, δωρίζουν  στο πανεπιστημιακό ίδρυμα  της πόλης τους δυο από τις πιο πλούσιες και σπάνιες συλλογές της Θεσσαλονίκης.

Το αρχειακό υλικό του συλλέκτη Γιάννη Μέγα, ο οποίος διαχειρίζεται και το αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, περιλαμβάνει περισσότερα από 90.000 τεκμήρια (φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, γκραβούρες, βιβλία, περιοδικά, χάρτες, μετοχές, διαφημιστικά έντυπα, προγράμματα θεάτρου και κινηματογράφου, επιστολόχαρτα κ.α)  για τη Θεσσαλονίκη του 19ου και του 20ου αιώνα.  Πρόκειται για δωρεά μοναδικής σημασίας με σπάνια ντοκουμέντα ιστορικής αξίας και πρωτογενές υλικό που θα στεγαστεί στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και θα είναι προσβάσιμο για  ερευνητές και κάθε ενδιαφερόμενο.

Είναι ντοκουμέντα  για την πολιτισμική  και ιστορική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης ειδικά της περιόδου 1850-1950 που συγκέντρωνε εδώ και 30 χρόνια ο συλλέκτης Γιάννης Μέγας. Γεννημένος  το 1945 στη Θεσσαλονίκη,  εργάστηκε ως  πολιτικός μηχανικός στην Αγγλία, τη Νιγηρία και την Αθήνα, η αγάπη του όμως για την πόλη οπου μεγαλωσε, σπούδασε και ζεί τον οδήγησε να διασώσει  την ιστορική της μνήμη.  Οι φωτογραφίες του, οι καρτ ποστάλ και το αρχειακό του υλικό έχουν «ντύσει» δεκάδες εκδόσεις και έχουν τεκμηριώσει θεματικές εκθέσεις  για τη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος. Ο ίδιος έχει γράψει έντεκα βιβλία με θέματα πάντοτε σε σχέση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας εικονογράφηση από το υλικό της συλλογής του ενώ συντονίζει  τη θεματική  σειρά  «Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο» 14 εκδόσεων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS  με αρχειακό υλικό που παραχώρησε από τη συλλογή του. 

Η υπογραφή του συμφωνητικού για τη αποδοχή της δωρεάς από το ΑΠΘ θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα  στις 12, στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Λεπτομέρειες τόσο για το περιεχόμενο των δύο συλλογών Γιάννη Μέγα και Ντίνου Χριστιανόπουλου, όσο και για την απόφαση του συλλέκτη για τη δωρεά του στο ΑΠΘ  θα γίνουν γωστές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου όπου  θα μιλήσουν ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Περικλής Μήτκας, η αναπληρώτρια πρύτανης ακαδημαϊκών και φοιτητικών θεμάτων πρόεδρος της επιτροπής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής και κέντρου πληροφόρησης καθηγητής κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος,  η Προϊσταμένη διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Νάστα και φυσικά,  ο συλλέκτης και δωρητής κ. Ιωάννης Μέγας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή