Τριπλασιάστηκαν οι άποροι δικαιούχοι δωρεάν φαρμάκων

Τριπλασιάστηκαν οι άποροι δικαιούχοι δωρεάν φαρμάκων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις για τριπλασιασμό του αριθμού των ανασφάλιστων που απαλλάσσονται από οποιαδήποτε συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής έχει το υπουργείο Υγείας. Ο λόγος είναι ότι, ενώ έως πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων μηδενική συμμετοχή είχαν μόνον οι κάτοχοι βιβλιαρίου απορίας, πλέον σε αυτούς έχουν προστεθεί και οι ανασφάλιστοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ηδη, κατά το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του νέου συστήματος, έχουν εκτελεστεί στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων περισσότερες από 100.000 συνταγές, με κόστος για τον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, ο αριθμός των ανασφάλιστων, οικονομικά αδύναμων που έχουν μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής και οι οποίοι έχουν συνταγογραφηθεί από 13 Αυγούστου 2016 έως 13 Οκτωβρίου 2016 ανέρχεται σε 55.017. Στο πλαίσιο αυτό, εκτελέστηκαν 100.398 συνταγές και η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανήλθε στα 6.077.288 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου απαλλάσσονται από το ποσοστό συμμετοχής που υπάρχει ανά κατηγορία πάθησης (10% και 25%), καθώς και από το ένα ευρώ ανά συνταγή. Ωστόσο, συνεχίζουν να επιβαρύνονται από την «κρυφή συμμετοχή», δηλαδή τη διαφορά της λιανικής τιμής του φαρμάκου σε σχέση με την ασφαλιστική (τιμή με την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ). Με στόχο να διασφαλιστούν οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι και να μην επιβαρύνονται με αυτή την «κρυφή συμμετοχή», το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), προχωρά σε τροποποίηση των ηλεκτρονικών συνταγών.

Ειδικότερα, από μεθαύριο Δευτέρα, όταν ο γιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά κάποια δραστική ουσία σε ανασφάλιστο δικαιούχο μηδενικής συμμετοχής, θα εμφανίζεται ένδειξη στη συνταγή ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν φάρμακα που δεν έχουν οικονομική επιβάρυνση. Ειδικότερα, σε ειδικό πεδίο δίπλα από τη δραστική ουσία θα αναφέρεται «σε αυτήν υπάρχουν φάρμακα που δεν επιφέρουν οικονομική επιβάρυνση. Ζητήστε να σας ενημερώσει ο φαρμακοποιός σας».

Η τροποποίηση στη συνταγογράφηση έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τους πρώην κατόχους βιβλιαρίων πρόνοιας. Εως τα μέσα Αυγούστου λάμβαναν όλα τα φάρμακά τους εντελώς δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Ωστόσο, προκειμένου η πρόσβαση να είναι εύκολη, πλέον μπορούν να απευθυνθούν και στα ιδιωτικά φαρμακεία, με την εξαίρεση των ψυχιατρικών και νευρολογικών φαρμάκων, για τα οποία αρχικά είχε επιλεγεί να διατίθενται στους οικονομικά αδύναμους ανασφάλιστους μόνον από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Την περασμένη Τετάρτη, με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, ήρθη αυτός ο περιορισμός και πλέον μπορούν οι άποροι ανασφάλιστοι να τα προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία. Παρά την αυστηρή σύσταση στην εγκύκλιο ότι όλα τα νοσοκομεία οφείλουν να διαθέτουν στους δικαιούχους του μέτρου μηδενικής συμμετοχής νευρολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα, και ακόμη και εάν δεν έχουν κάποιο σκεύασμα άμεσα διαθέσιμο να το παραγγείλουν, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο τα φαρμακεία των νοσοκομείων να σταματήσουν να χορηγούν τα συγκεκριμένα φάρμακα για λόγους «οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή