Αντιδράσεις και κινήσεις εκτόνωσης για την τροπολογία

Αντιδράσεις και κινήσεις εκτόνωσης για την τροπολογία

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναδίπλωση και κινήσεις εκτόνωσης της έντασης προχωρεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στον απόηχο της αντίδρασης που προκάλεσε η πρωτοβουλία του, το βράδυ της Παρασκευής, να καταθέσει αιφνιδιαστικά τροπολογία στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Η ενέργειά του αυτή, πέραν της αντίδρασης της αντιπολίτευσης που έκανε αναφορά σε πραξικοπηματικές λογικές, προκάλεσε την παρέμβαση και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παππά, ζήτησε η τροπολογία να κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, για την οποία την προσεχή Τετάρτη συγκαλείται η Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής. Η αντίδραση του κ. Βούτση ήταν περισσότερο από αναμενόμενη, καθώς η τροπολογία του κ. Παππά –η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει και μεταβίβαση της αρμοδιότητας βεβαίωσης συμμόρφωσης των αδειοδοτημένων με τον νόμο από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης μέχρι τη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου– ουσιαστικά δυναμιτίζει την προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές. Η Ν.Δ. κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για «μαύρο» στα κανάλια. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι «η θεσμική εκτροπή παροξύνεται» με την τροπολογία Παππά, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε σε «φασισμό». Ο κ. Παππάς, στον απόηχο των αντιδράσεων, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων για το ΕΣΡ».

Η τροπολογία που έφερε στη Βουλή περιλαμβάνει:

• Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση έως 12 μήνες. Χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ. Κατάσχεση εξοπλισμού για το κανάλι.

• Διοικητικές κυρώσεις: Σύσταση (αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ). Αναστολή ή ανάκληση της άδειας (το μέτρο αφορά τον πάροχο, καθώς τα κανάλια που θα εκπέμψουν παρανόμως δεν θα διαθέτουν άδεια, και θα εφαρμοστεί εφόσον υπάρξει και δεύτερος πάροχος μελλοντικά).

Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν πέντε ημέρες μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.

• Την εκπομπή των αδειοδοτημένων σε σήμα υψηλής ευκρίνειας. Ο νόμος προβλέπει ότι όσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει άμεσα να εκπέμψουν σε υψηλή ευκρίνεια (HD). Με την τροπολογία θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι μηνών για εκπομπή και σε σύστημα HD. Παράλληλα, δίδεται διετής προθεσμία μέχρι το παραγόμενο πρόγραμμα να είναι εξαρχής σε HD.

• Την πρόβλεψη ότι η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένο σταθμό δεν εκπίπτει. Για το συγκεκριμένο θέμα, από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη έχει σχεδιαστεί μηχανισμός ελέγχου που θα μπορεί να εξακριβώσει ποιο τμήμα δαπάνης αντιστοιχεί σε μη αδειοδοτημένη εκπομπή, σε περίπτωση που κάποιος σταθμός εκπέμπει χωρίς άδεια, αλλά ταυτόχρονα και νόμιμα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

• Τη βεβαίωση συμμόρφωσης των αδειοδοτημένων με τις ρυθμίσεις του νόμου. Η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ. Μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μεταβιβάζεται στη ΓΓΕ.

• Τον περιορισμό της δικτύωσης μεταξύ περιφερειακών σταθμών. Επειδή η δικτύωση ενός σταθμού με πολλούς περιφερειακούς μπορεί να οδηγήσει σε de facto λειτουργία του ως σταθμού εθνικής εμβέλειας, με την τροπολογία θα προβλέπεται ότι κάθε περιφερειακός σταθμός μπορεί να συνδέεται μόνο με έναν άλλο περιφερειακό σταθμό και όχι πάνω από τρεις ώρες ημερησίως.

• Την παράταση για ένα τρίμηνο της έναρξης ισχύος του νόμου για απευθείας τιμολόγηση του διαφημιζομένου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ

Εν τω μεταξύ, παρατείνεται η δικαστική εκκρεμότητα σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όσον αφορά τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι δύο διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν έως την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του προέδρου του δικαστηρίου Νίκου Σακελλαρίου δεν κατέληξαν σε αποφάσεις ούτε για το αν θα γίνουν δεκτές οι προσφυγές των καναλιών ή όχι.

Τα θέματα αυτά, αν και τυπικά, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα, καθώς από τη δικαστική τους εκκαθάριση εξαρτάται το εάν το δικαστήριο, τελικώς, θα περάσει στον β΄ γύρο, κρίνοντας τα μείζονα που αφορούν την αντισυνταγματικότητα του επίμαχου νόμου.

Παράλληλα, άγνωστο παραμένει πότε θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια προκειμένου να υπάρξει απόφαση, τουλάχιστον για το αν οι προσφυγές των καναλιών θα αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης ή όχι. Ο εισηγητής Γ. Παπαγεωργίου έχει ταχθεί υπέρ της απόρριψής τους, θέση που, αν γίνει δεκτή, θα έχει ως αποτέλεσμα το ζήτημα να λήξει χωρίς το δικαστήριο να χρειαστεί να απαντήσει στο εάν ο νόμος της κυβέρνησης είναι συνταγματικός ή όχι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή