Απειλές για επιθέσεις από τους «Πυρήνες»

Απειλές για επιθέσεις από τους «Πυρήνες»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέο, αιματηρό αυτή τη φορά, χτύπημα κατά δικαστικού λειτουργού φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, το βράδυ της Τετάρτης. Αρμόδιοι αστυνομικοί επικαλούνται αρχικά το περιεχόμενο του κειμένου ανάληψης ευθύνης της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Σε αυτό τα μέλη της εξαπολύουν απειλές για νέες επιθέσεις κατά δικαστικών, προειδοποιώντας ότι στο μέλλον οι ενέργειές τους δεν θα έχουν μόνο συμβολικό χαρακτήρα.

«Επιλέξαμε μια συμβολική ενέργεια με στόχο μόνο υλικές ζημιές, αλλά στο μέλλον η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν θα περιοριστεί εκεί…» αναφέρει το συνοπτικό κείμενο που αναρτήθηκε στο Athens Indymedia. Την ανησυχία των αστυνομικών ενισχύει το γεγονός ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έγιναν δύο απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων κατά δικαστικών με παγιδευμένα δέματα. Μολονότι δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, οι αξιωματικοί των ειδικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι και οι δύο απόπειρες προέρχονται από το περιβάλλον της «Συνωμοσίας» και επισημαίνουν πως οι κατασκευαστές των μηχανισμών δεν επιθυμούσαν συμβολικό χτύπημα αλλά επιδίωκαν θύματα. Στους φακέλους που ταχυδρομήθηκαν αρχές Ιουνίου στην πρόεδρο Εφετών Ισιδώρα Πόγκα και στα τέλη Ιουλίου στον εφέτη Παναγιώτη Χουζούρη, οι δράστες είχαν τοποθετήσει βίδες και καρφιά επιζητώντας θύματα σε περίπτωση πυροδότησης της βόμβας.

Από το πρωί της Πέμπτης, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να επαναφέρει στη φρουρά της κ. Τσατάνη τους δύο αστυνομικούς που τον Σεπτέμβριο είχαν πάρει «φύλλο πορείας» για άλλη υπηρεσία. Επιπλέον, αξιολογείται εκ νέου το σύνολο του σχεδίου αποδέσμευσης αστυνομικών από τη φύλαξη δικαστών και εισαγγελέων, ιδίως εκείνων που έχουν χειριστεί υποθέσεις της «Συνωμοσίας». Υπενθυμίζεται ότι την 25η Ιουνίου ο Χρήστος Τσάκαλος, μέλος της «Συνωμοσίας», με δήλωσή του στο δικαστήριο είχε προειδοποιήσει: «Από εδώ και πέρα η οργάνωση θα χτυπάει με όλη τη δύναμη πυρός της τη δικαστική εξουσία που στραγγαλίζει την ελευθερία μας». Είχε μάλιστα στοχοποιήσει την κ. Τσατάνη, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Βγενόπουλου που είχε χειριστεί η εισαγγελέας.

Στο κείμενο ανάληψης ευθύνης, τα μέλη της οργάνωσης προανήγγειλαν νέα «τρομο-καμπάνια» με κωδική ονομασία «Νέμεσις», κατά τα πρότυπα του «σχεδίου Φοίνικας» που είχαν θέσει σε εφαρμογή το 2013 με επιθέσεις κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών και δικαστικών. Με αφορμή τα παραπάνω, αστυνομικοί διαπιστώνουν επιχειρησιακή επανενεργοποίηση της οργάνωσης, ο βασικός πυρήνας της οποίας βρίσκεται στη φυλακή ήδη από το 2010. Θεωρείται πιθανό τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης να έχουν εξασφαλίσει την «επιχειρησιακή» υποστήριξη «ποινικών», με τους οποίους τα μέλη της οργάνωσης έχουν, τα τελευταία χρόνια, αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς εντός της φυλακής.

Επιπλέον, θεωρείται πιθανό τα μέλη της οργάνωσης, που σημειωτέον πραγματοποιούν συχνές τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις αναρχικών, να έχουν στρατολογήσει νέα μέλη, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν. Ερευνάται το ενδεχόμενο τα άτομα που έφεραν σε πέρας την επίθεση στην κ. Τσατάνη να ενεπλάκησαν και στη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του αρχιφύλακα του Κορυδαλλού. Η έκρηξη στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη σημειώθηκε στις 10.45 το βράδυ της Τετάρτης κι ενώ είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στη «Ζούγκλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή