ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Εργασίας: Ψευδής η πληροφόρηση για τον ΑΚΑΓΕ

yp-ergasias-pseydis-i-pliroforisi-gia-ton-akage-2156035

«Η προβλεπόμενη σε διατάξεις των προ του 2015 κυβερνήσεων και η προγραμματισμένη από πέρσι χρηματοδότηση φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, που θεσπίσθηκε για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται ακόμα μια φορά από μερίδα των ΜΜΕ ως παράνομη μεταφορά χρημάτων από τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ που προορίζονται για την καταβολή συντάξεων» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο επισημαίνει ότι, προς αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτει τα εξής:

«Α) Στις 30/09/2015: Τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονταν σε 4,028 δισ. ευρώ, εκ των οποίων  2,389 δισ. ευρώ ήταν στο λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ και τα υπόλοιπα 1,639 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ.
Β) Σήμερα: Τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 5,014 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,971 δισ. ευρώ είναι στο λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ (3655/2008) και τα υπόλοιπα 2,043 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ».

Αναφορικά δε με τα δημοσιεύματα για τη διάθεση ποσών από τους λογαριασμούς αλληλεγγύης για κάλυψη ελλειμμάτων, το υπουργείο Εργασίας τονίζει τα ακόλουθα:

«Α) Η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας Σύνταξης των ΦΚΑ έως 31.12.2018 προβλέπεται ήδη από τους νόμους 3863/2010 και 3986/2011.
Β) Από το ΜΠΔΣ 2014-2018 το οποίο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, προβλέπεται ότι διατίθενται κατ' έτος μέχρι και 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων των φορέων κύριας σύνταξης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μεταφορά χρημάτων για την κάλυψη των ελλειμμάτων έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ».

«Σε μια στιγμή που το υπουργείο Εργασίας αποστέλλει στους συνταξιούχους αναλυτικά εξατομικευμένα ενημερωτικά σημειώματα, για να έχουν πλήρη ενημέρωσή, κάποιοι εξακολουθούν να επενδύουν στη διασπορά ψευδών ειδήσεων» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας. Και συνεχίζει: «Από την παραπληροφόρηση εκείνων που παρουσιάζουν επίσημες και προβλεπόμενες από το νόμο επιτροπές σαν επιτροπές «αναθεώρησης» του νόμου μέχρι την ψευδή πληροφόρηση για τον ΑΚΑΓΕ, ο στόχος είναι ένας. Η πρόκληση  κλίματος φόβου, πανικού και δυσαρέσκειας στην ελληνική κοινωνία, με στόχο την αποσταθεροποίηση. Απέναντι σε όσους οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού την κοινωνική ασφάλιση και απεργάζονται σχέδια για την ιδιωτικοποίησή της, επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα οικοδομήσει ένα στέρεο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)