ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΟΜ: Επτά στους δέκα πρόσφυγες θύματα trafficking στο ταξίδι προς τη Μεσόγειο

dom-epta-stoys-deka-prosfyges-thymata-trafficking-sto-taxidi-pros-ti-mesogeio-2156153

Επτά στους δέκα πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πέσει θύματα trafficking στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ σε δείγμα 4328 ανθρώπων.

Συγκεκριμένα το 71% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά σε τουλάχιστον έναν από τους δείκτες trafficking και άλλων πρακτικών εκμετάλλευσης που περιλαμβάνονταν στην έρευνα ενώ το 52% απάντησε θετικά για τουλάχιστον 2 δείκτες.

Οι δείκτες trafficking αφορούν:

-Αν κρατήθηκαν παρά τη θέλησή τους σε κάποιο στάδιο του ταξιδιού τους το 49% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα περιστατικά αναφέρθηκαν στη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Σουδάν

– Αν εργάστηκαν χωρίς αμοιβή. Το 50% απάντησε θετικά προσθέτοντας ότι η απλήρωτη εργασία συνδεόταν με την πιθανότητα απελευθέρωσής τους ή την εξασφάλιση θέσης σε σκάφος που θα τους μετέφερε στην Ευρώπη.Τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν στη Λιβύη και σε αρκετά μικρότερο βαθμό στην Αλγερία

– Αν εξαναγκάστηκαν να εργαστούν. Το 47% δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να εργαστούν. Σχεδόν όλα τα περιστατικά συνέβησαν στη Λιβύη.

-Αν προσεγγίστηκαν με αφορμή την προσφορά εργασίας. Το 10% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά.

– Αν τους προτάθηκε προσυμφωνημένος γάμος. Λιγότερο του 1,5% απάντησαν θετικά.

Το 79% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είχαν περάσει τουλάχιστον ένα χρόνο σε χώρα διαφορετική από τη χώρα καταγωγής τους.