Ολο και περισσότεροι Ελληνες αντιμέτωποι με τη φτώχεια

Ολο και περισσότεροι Ελληνες αντιμέτωποι με τη φτώχεια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία υπήρξε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φτώχειας, πάνω από ένας στους τρεις Ελληνες πολίτες (35,7%) αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, από 28,1% το 2008. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. Μεγαλύτερα ποσοστά από την Ελλάδα παρουσιάζουν μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία (41,3% και 37,3%).

Πριν αποτυπωθούν στα επίσημα στοιχεία, τις εξελίξεις βιώνουν από πρώτο χέρι όσοι δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της φτώχειας. Οπως λέει η κοινωνική λειτουργός του σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού» κ. Χρυσούλα Διαμαντοπούλου, αυξάνονται ραγδαία οι οικογένειες που ζητούν τη βοήθειά τους. Τις περισσότερες αιτήσεις για βοήθεια δέχθηκαν την περίοδο 2010-2012, στη συνέχεια οι παραπομπές σταθεροποιήθηκαν και παρατηρήθηκε αύξηση ξανά το 2016. «Εχει αλλάξει το προφίλ των οικογενειών που αιτούνται βοήθεια. Πρόκειται για Ελληνες που ενώ μέχρι χθες ζούσαν αξιοπρεπώς, τώρα έχουν χάσει την εργασία τους, δεν έχουν καταφέρει να βρουν άλλη και για τον λόγο αυτό αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ικανοποίηση βασικών βιοτικών αναγκών των παιδιών τους. Ταυτόχρονα βυθίστηκαν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και οι οικογένειες που ζούσαν από προνοιακά επιδόματα λόγω των περικοπών ή και της πλήρους κατάργησής τους σε πολλές περιπτώσεις». Το 2015 το Σωματείο στήριξε συνολικά 500 παιδιά από 300 άπορες οικογένειες.

Το σωματείο είναι μέλος της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», μιας σύμπραξης οργανώσεων που αφορούν τα παιδιά, που από το 2012 «τρέχει» την υπηρεσία «Προσφέρω Γιατί Νοιάζομαι» μέσω της οποίας συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για ιδρύματα που εξυπηρετούν άπορες οικογένειες και παιδιά στην Αττική. Από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο, έχουν καλυφθεί έτσι οι ανάγκες 217 φορέων παιδικής προστασίας στηρίζοντας συνολικά 26.425 παιδιά και 18.114 οικογένειες.

Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί από το 2012 το Ινστιτούτο Prolepsis με μέγα δωρητή το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και την αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για δεύτερη σχολική χρονιά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου 4.000 μαθητές θα λαμβάνουν καθημερινά υγιεινά γεύματα. Παράλληλα, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα. Πέρυσι, 2.100 σχολεία, που αντιστοιχούν σε 260.000 μαθητές, αιτήθηκαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ενώ σε διάστημα μόνο 20 ημερών από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς 906 σχολεία έχουν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή