Επαναφορά της φρουράς των δικαστών

Επαναφορά της φρουράς των δικαστών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά εμπόδια συναντά η υλοποίηση του «σχεδίου Τόσκα» για την αποδέσμευση 700 αστυνομικών από την προστασία «επισήμων». Η βασική αιτία δεν είναι άλλη από τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και η αλλαγή πλεύσης της ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα της φύλαξης δικαστικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα τρίτο των αστυνομικών που είχε προσωρινά απομακρυνθεί από τη φύλαξη στόχων επέστρεψε από χθες στα παλιά του καθήκοντα, και έπεται συνέχεια. Αστυνομική πηγή αποκάλυψε χθες ότι οι 100 από τους περίπου 300 αστυνομικούς που είχαν πάρει φύλλο πορείας για άλλες υπηρεσίες, όπως η Αμεση Δράση και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., επέστρεψαν στα «επίσημα» και συγκεκριμένα στη φύλαξη δικαστών και εισαγγελέων.

Ειδικότερα, οι 86 από τους 100 ανέλαβαν εκ νέου καθήκοντα φρουρών των 43 δικαστών που είχαν μείνει χωρίς αστυνομική συνοδεία στο πλαίσιο του σχεδίου αναθεώρησης, ενώ οι υπόλοιποι ενίσχυσαν τη φρουρά ανώτατων δικαστικών λειτουργών που είχαν διατηρήσει μικρό μέρος της φύλαξής τους. Χθες, αξιωματικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής επιβεβαίωσε ότι σε όλους τους δικαστές και εισαγγελείς που έχουν χειριστεί υποθέσεις της «Συνωμοσίας» θα διατεθούν εκ νέου αστυνομικοί – φρουροί. Για τους υπολοίπους έχει ζητηθεί από τις ειδικές υπηρεσίες να ενημερώσουν για το αν υφίστανται κίνδυνοι κατά της ζωής τους.

Την αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου είχε εμμέσως προαναγγείλει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Θα μιλήσουμε με τις δικαστικές ενώσεις για το ποιους δικαστικούς θα πρέπει να προφυλάξουμε, αλλά θα πρέπει να διατεθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο κ. Τόσκας απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για την αφαίρεση των αστυνομικών από τη φύλαξη της κ. Τσατάνη, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε καταγγείλει γραπτώς ότι άγνωστα άτομα την παρακολουθούσαν. Οι υπόλοιποι 200 από τους 300 αστυνομικούς που απομακρύνθηκαν από τα «επίσημα» πρόκειται, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, να στελεχώσουν υπηρεσίες πρώτης γραμμής – Αμεση Δράση, ομάδα ΔΙ.ΑΣ., Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Κατά τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, οι αστυνομικοί που θα απελευθερωθούν από τη φύλαξη στόχων θα στελεχώσουν 30 με 50 νέες ΟΠΚΕ. Τους χειρισμούς της ηγεσίας στο θέμα είχε καταγγείλει πρόσφατα το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ). «Δεν μπορούμε να μη στηλιτεύουμε την απαράδεχτη συμπεριφορά στους συναδέλφους που αποχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες, μετακινούμενοι χωρίς κανέναν επιχειρησιακό σχεδιασμό, δημιουργώντας αίσθημα τιμωρίας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή