ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα για την υποκλοπή emails του Αντιπροέδρου ΣτΕ ζητά ο Παρασκευόπουλος

ereyna-gia-tin-ypoklopi-emails-toy-antiproedroy-ste-zita-o-paraskeyopoylos-2156420

Παρέμβαση για έρευνα εφ' όλης της ύλης μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που μετέχει της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, πραγματοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο υπουργός με παραγγελία του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου ζητά να διερευνηθεί σε βάθος αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα μεταξύ των οποίων, παραβίαση και ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων, αποδοχή προϊοντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και άλλα.

Παράλληλα, λίγο νωρίτερα για υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του οποίου προσωπικά δεδομένα διοχετεύθηκαν σε μερίδα του Τύπου προκαλώντας οργίλη αντίδραση δικαστικών ενώσεων, διατάχθηκε και από την Εισαγγελία της Αθήνας.

Η έρευνα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά.

Η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων του αντιπροέδρου του ΣτΕ προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις των μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων καθώς εκλήφθηκαν από δικαστές –και του ΣτΕ– ως μεθοδεύσεις εκβιαστικού τύπου, με στόχο την παραβίαση της συνείδησης δικαστών ενόψει των κρίσιμων διασκέψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για κρίσιμες υποθέσεις.

Αρκετοί δικαστικοί, μάλιστα, εκτίμησαν πως οι επιθέσεις αυτές κατά του συγκεκριμένου αντιπροέδρου σε συνδυασμό με τους χειρισμούς του προέδρου του δικαστηρίου, που ματαίωσε προ ημερών τη διάσκεψη επικαλούμενος το «κλίμα των ημερών», λειτούργησαν τελικώς ως «μπούμερανγκ» και επηρέασαν τις θέσεις των δικαστικών στην κρίσιμη ψηφοφορία.