Ανοίγουν σταδιακά κλίνες ΜΕΘ

Ανοίγουν σταδιακά κλίνες ΜΕΘ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία τίθενται σταδιακά κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δημόσιων νοσοκομείων ως αποτέλεσμα των προσλήψεων του ΚΕΕΛΠΝΟ και της αξιοποίησης του ήδη υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού. Μόνο στην Αττική τους τελευταίους μήνες έχουν ανοίξει 32 επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής από τις 254 ανεπτυγμένες κλίνες σε ΜΕΘ, λειτουργούν οι 221 και κλειστές είναι οι 33 –έναντι 65 κλειστών τον περασμένο χειμώνα– οι οποίες θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία όταν ολοκληρωθούν οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο πρώτος διαγωνισμός, που την περασμένη άνοιξη έλαβε αρνητική δημοσιότητα λόγω των «παρεμβάσεων» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, βγήκε «άγονος» κατά το ήμισυ, αφού δεν βρέθηκαν υποψήφιοι να επιδείξουν ενδιαφέρον για απομακρυσμένα και μικρά νοσοκομεία. Συνολικά είχαν προκηρυχθεί 500 θέσεις (100 γιατρών και 400 νοσηλευτών) και όσες δεν καλύφθηκαν (περίπου το 60%) επαναπροκηρύχθηκαν και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο χρόνος, πάντως, κυλάει «αντίστροφα», καθώς σε λίγο διάστημα θα ξεκινήσει η περίοδος εποχικής έξαρσης της γρίπης, που όπως κάθε χρόνο αυξάνει τη «ζήτηση» για ΜΕΘ. Κατά μέσον όρο τον Σεπτέμβριο στην αναμονή για μία κλίνη ΜΕΘ ήταν σε καθημερινή βάση περίπου 10 ασθενείς, αριθμός που αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος την περίοδο της γρίπης (Δεκέμβριο – Μάρτιο).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ενώ έως πρόσφατα στο σύνολο της χώρας οι κλειστές κλίνες σε ειδικές μονάδες έφταναν τις 200, σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 150. Ειδικότερα, συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν ανεπτυγμένες 707 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε Καρδιοχειρουργικές Μονάδες, εκ των οποίων λειτουργούν 554 και 153 είναι κλειστές κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα νοσοκομείου που διπλασίασε τον αριθμό των εν λειτουργία κλινών ειδικών μονάδων είναι το νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου το τελευταίο διάστημα «άνοιξε» 13 ειδικές κλίνες. Ειδικότερα, στη Μονάδα Εντατικής Κλινικής της Α΄ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής είναι πλέον ανοιχτές δέκα κλίνες έναντι τεσσάρων, στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας 8 έναντι πέντε και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας λειτουργούν σήμερα εννέα έναντι πέντε που λειτουργούσαν έως πρόσφατα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου «Σωτηρία» στην περίπτωση της ΜΑΦ, οι τέσσερις κλίνες που άνοιξαν παρέμεναν κλειστές εδώ και 12 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή