Ενταση και ματαιώσεις πλειστηριασμών

Ενταση και ματαιώσεις πλειστηριασμών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα γνώριμο μονόπρακτο παίχθηκε χθες το απόγευμα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στου Γκύζη. Μέλη της Λαϊκής Ενότητας (ήταν παρών και ο πρώην υπουργός Δημ. Στρατούλης) και του ΕΠΑΜ είχαν παραταχθεί στις δύο πλευρές της εισόδου και φώναζαν συνθήματα κατά του μνημονίου, της Ε.Ε., των πλειστηριασμών. Ενα στέλεχος του ΕΠΑΜ μιλούσε στους 70 παριστάμενους για το άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία και αναφερόταν στους συμβολαιογράφους, που «έχουν δώσει όρκο» ως δημόσιοι λειτουργοί και «πρέπει να σταθούν αρωγοί στην ταλαιπωρία του ελληνικού λαού». Μεταξύ των παρεμβάσεών του ακούγονταν τραγούδια του Θεοδωράκη και αποσπάσματα από την ανακοίνωση του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών λίγο πριν πέσει η πρωτεύουσα στα χέρια των Γερμανών. Ο παραλληλισμός με το σήμερα ήταν, στα μάτια των διαδηλωτών, προφανής.

Οι τηλεοπτικές κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές, ακόμη και ξένων μέσων ενημέρωσης, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Στην Κυρίλλου Λουκάρεως βρίσκονταν σταθμευμένες κλούβες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά κοντά στην είσοδο του δικαστηρίου, η παρουσία των αστυνομικών ήταν διακριτική. Οι Αρχές δεν είχαν έρθει έτοιμες για αντιπαράθεση.

Στα πρώτα λεπτά της «ώρας των πλειστηριασμών» (4 με 5 μ.μ. κάθε Τετάρτη) ο επικεφαλής των αστυνομικών αναφέρει στην «Κ» ότι «δεν θα γίνει πλειστηριασμός σήμερα». Στη συνέχεια καλεί εκπροσώπους των κινημάτων να συνεννοηθούν με τον συμβολαιογράφο που έχει καταφτάσει στο Ειρηνοδικείο, για να εκδικαστεί μία υπόθεση μεταξύ ιδιωτών (και οι δύο έχουν συμφωνήσει να υπάρξει ματαίωση της διαδικασίας). Η Μαίρη Ορφανού, η οποία έχει έλθει για να συμπαρασταθεί στους οφειλέτες, λέει στην «Κ» την ιστορία της. Ανεργη και άπορη, το σπίτι της στο Περιστέρι –«η πρώτη και μοναδική μου κατοικία»– έχει ήδη περάσει στα χέρια των τραπεζών, καθώς «ήμουν εγγυήτρια για επιχειρηματικό δάνειο που πήρε ο αδελφός μου». Αρνείται ωστόσο να το εγκαταλείψει «και έρχονται οι συναγωνιστές κάθε μέρα» για να παράσχουν στήριξη.

«Η αποχή των συμβολαιογράφων την περασμένη εβδομάδα ήταν μια νίκη του κινήματος», λέει στην «Κ» ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της ΛΑΕ Στ. Λεουτσάκος. Σχετικά με την απόφαση των συμβολαιογράφων αυτήν την εβδομάδα για αποχή μόνο από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, σημειώνει πως «η έννοια είναι κάπως συγκεχυμένη» και άρα η δέσμευση αυτή δεν επαρκεί. «Περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στο μέτρο», λέει ο κ. Λεουτσάκος. «Ο κόσμος είναι ταυτισμένος με την κατοικία, έχει περάσει μεγάλες στερήσεις για να την αποκτήσει». Η στάση της κυβέρνησης «προδίδει πανικό», καθώς «συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να κάνει πλειστηριασμούς με τα ΜΑΤ, αλλά «είναι παραδομένη στην τρόικα – η τρόικα καθορίζει τι θα γίνει».

Ενταση δημιουργήθηκε στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού χωραφιού στον Χορτιάτη. Περίπου 100 άτομα έσπασαν το μπλοκ της αστυνομίας, εισέβαλαν στην αίθουσα και επιτέθηκαν στη συμβολαιογράφο, η οποία φυγαδεύτηκε. Στο Ειρηνοδικείο Πατρών, ομοίως, διαδηλωτές εμπόδισαν την είσοδο στους συμβολαιογράφους ακυρώνοντας τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή