Ενταση στη Χίο, σταθερές οι προσφυγικές ροές στα νησιά

Ενταση στη Χίο, σταθερές οι προσφυγικές ροές στα νησιά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται τα νησιά όπου παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ενώ συνεχίζονται οι αφίξεις. Το τελευταίο 24ωρο ακόμη 41 πρόσφυγες έφθασαν στη Λέρο, όπου οι φιλοξενούμενοι έφθασαν τους 843. Συνολικά στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν 15.393 άτομα εκ των οποίων οι 5.911 στη Λέσβο, οι 4.174 στη Χίο, οι 2.277 στη Σάμο, οι 1.939 στην Κω, ενώ στη Ρόδο παραμένουν 211 άτομα και στη Μεγίστη 30.

Χθες το πρωί, ένταση σημειώθηκε στη Χίο όταν μετανάστες απέκλεισαν την είσοδο στους εργαζομένους στην υπηρεσία ασύλου και στις ΜΚΟ στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για το άσυλο. Ωστόσο, λίγο αργότερα εμφανίστηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ και οι μετανάστες άνοιξαν την πόρτα χωρίς να χρειαστεί άλλη παρέμβαση. Χθες πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, 14 Σύροι πρόσφυγες (8 άνδρες, 2 γυναίκες και 4 συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά) επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Οι 10 εξ αυτών ουδέποτε εξέφρασαν βούληση χορήγησης ασύλου, ενώ οι λοιποί 4 παραιτήθηκαν από τα αιτήματα ασύλου που είχαν υποβάλει. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Frontex, που παρέλαβε τους 14 Σύρους διαδοχικά από τα αεροδρόμια της Μυτιλήνης και της Κω με προορισμό τα Αδανα της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι μία τριμελής οικογένεια (ανδρόγυνο κι ένα ανήλικο παιδί), που επρόκειτο να επιβιβαστεί στην πτήση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε τη βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου οπότε και παρέμεινε στην Κω. Συνολικά από την αρχή του χρόνου 714 άτομα έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στο μεταξύ, στον αντίποδα των αντιδράσεων για την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές, η Ενωση Γονέων Κηφισιάς ζητεί να πάνε σχολείο όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, σημειώνοντας ότι «σε έναν κόσμο που δεν τους περιέχει όλους δεν χωράει κανείς». Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «η ένταξη προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, με τη βοήθεια όλων των φορέων της σχολικής κοινότητας, μπορεί να αξιοποιηθεί για να διευρύνει τον μορφωτικό και πολιτιστικό ορίζοντα όλων των παιδιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή